26 vuilniszakken vol zwerfafval uit Zwols natuurgebied

Martijn van Oort is al zes weken lang door het Zwolse natuurgebied Schellerwaarden (bij het Engelse Werk) rommel aan het opruimen. De ‘opbrengst’ is niet fraai: 26 vuilniszakken vol afval.

Er wordt van alles opgehaald: kapot glas, plastic flesjes, bierdopjes, blikjes, barbecue roosters, karton, filters, luiers, textiel, plastic bekertjes, bierkratten. De afgelopen dagen heeft Van Oord ook glasscherven moeten opruimen tussen de koeien van Uw Stadsboer. ‘In de nacht zijn mensen in Staatsbosbeheer (verboden) gebied geweest om kampvuur te maken om er vervolgens flesjes en blikjes in te gooien’, zegt Van Oord.

‘Ik merk (aan het soort afval) dat het een paar vaste groepjes zijn die dit blijven doen’, zegt Van Oort op Facebook. ‘Ik probeer me voor zover het lukt en kan in te zetten voor dit gebied en de dieren die hierin leven. Controle van handhaving en politie komt nu iets vaker voor maar is bij lange na niet genoeg .’

Van Oort heeft een Facebook-pagina aangemaakt om ideeën/acties/initiatieven te delen wat betreft het behoud en onderhoud van het natuurgebied en om uiteindelijk zelf dagen te organiseren om met een groep een schoonmaak te houden.

Een reactie

 1. Dank voor het delen !!

  Even ter correctie , dit schoonmaken doe ik niet met een groep maar alleen , er is 3x iemand mee geweest.
  De FB groep Schoon Schellerwaarden
  Heb ik opgericht om ideeën/acties/initiatieven te delen wat betreft het behoud/en onderhoud van het natuurgebied en om uiteindelijk (waneer Rijkswaterstaat niets onderneemt )
  Zelf dagen te organiseren om met een groep een schoonmaak te houden .

  Voorderest klopt het bericht aardig ,ik doe dit op eigen initiatief en krijg hier ook niet voor betaald .
  Wel houd ik het land schoon waar anderen verantwoording over hebben .
  De genoegdoening haal ik dan ook maar uit het tevreden gevoel wat ik krijg waneer ik een kudde koeien zie grazen op een stuk wat ik daarvoor heb ontdaan van afval (blikjes/glas/dopjes/plastic/etc…)

Back to top button