3 aandachtspunten bij het gebruik van een fietsendrager

Lekker kunnen fietsen is voor veel Nederlanders het ideaalbeeld van een vakantie. Als je zelf thuis een fijne fiets hebt, is het fijn als je die ook op vakantie kunt gebruiken. Daarvoor heeft het zin om te investeren in een goede fietsendrager die op je auto bevestigd kan worden, want dat is uiteindelijk goedkoper dan telkens maar weer fietsen te moeten huren. Maar die moet je dan wel correct en veilig gebruiken. We bespreken drie aandachtspunten bij het gebruik van een fietsendrager.

Let op je rijgedrag

Vergeet niet als je in de auto stapt dat je een fietsendrager achterop hebt zitten, of je er nu fietsen op hebt staan of niet. Dit verandert de lengte van je auto, en daar moet je onder andere bij het parkeren goed rekening mee houden voordat je schade aanricht. Zeker als je wél fietsen op de fietsendrager hebt staan is het belangrijk om rekening te houden met extra gewicht dat van invloed kan zijn op de manier waarop je auto reageert. Probeer verder scherpe bochten, plotselinge manoeuvres en hoge snelheden te vermijden als het kan.

Maximale laadgewicht

Elke fietsendrager heeft een maximale capaciteit. Dan hebben we het niet alleen over het aantal fietsen dat erop past, maar ook over het maximale laadgewicht. Ook dat is namelijk iets om scherp op te letten om problemen te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld wel een fietsendrager voor 4 fietsen hebben, maar het maximale laadgewicht is vaak niet berekend op elektrische fietsen, die zwaarder zijn dan gewone fietsen. In de praktijk kun je maar twee elektrische fietsen meenemen op een fietsendrager voor 4 fietsen om het maximale laadgewicht niet te overtreden.

Deugdelijke bevestiging van fietsendrager en fietsen

Wellicht ten overvloede, maar controleer altijd goed dat de fietsendrager ook daadwerkelijk stevig en correct is gemonteerd. Controleer als je er hem langere tijd op laat zitten regelmatig of alle bevestigingen goed vastzitten. Zo voorkom je ook ongelukken. Daarvoor is het ook nodig om er te allen tijde voor te zorgen dat de fietsen die je vervoert stevig en correct bevestigd zijn aan de fietsendrager. Alle riemen en beugels moeten goed zijn vastgemaakt. Controleer of de fietsen niet kunnen wiebelen of verschuiven tijdens het rijden.
Verder is het van belang om regelmatig de staat van de fietsendrager te checken. Kijk daarbij goed naar zaken zoals de bevestigingen, riemen en eventuele slijtageplekken. Een fietsendrager die niet meer in goede staat verkeerd kan onveilig zijn. Reinig de fietsendrager na gebruik om roestvorming te voorkomen en zo de levensduur ervan te verlengen.

Back to top button