3 manieren om van je onvervulde vacature af te komen

De banen liggen momenteel voor het oprapen en werkzoekenden kunnen het zich permitteren om kritisch naar vacatures te kijken. Op striktuitzendbureau.nl kun je bijvoorbeeld lezen dat voor jongeren een vlotte communicatie, bijvoorbeeld via WhatsApp in plaats van telefonisch of via de mail, al een belangrijke reden kan zijn om op een vacature te reageren. Maar heb je al langere tijd een vacature open staan en merk je dat er weinig tot niet op gereageerd wordt? Dan is het misschien tijd om je wervingsstrategie eens onder de loep te nemen. Lees hier drie aandachtspunten om op te letten als je van je onvervulde vacature af wilt komen.
Herzie je vacaturetekst
Meestal is de vacaturetekst het eerste wat een potentiële sollicitant ziet over jouw organisatie en de omschrijving van de baan waar je een nieuwe kandidaat voor zoekt. Wees dan ook kritisch op de tekst en zorg dat deze aantrekkelijk en uitnodigend is. Herzie ook de inhoud als je merkt dat er weinig op gereageerd wordt, want dan kan het zijn dat je te veel eist ten opzichte van wat je te bieden hebt. Hoe cruciaal is relevante werkervaring? En hoe streng is de eis van een minimum aantal werkuren? En als er geen rek meer zit in het startsalaris, kun je de vacature dan bijvoorbeeld aantrekkelijker maken met een andere soort bonus of regeling?
Vergroot je zichtbaarheid
Als je een vacature op je eigen website geplaatst hebt en ook op die van een uitzendbureau of andere overkoepelende vacaturewebsite, is het goed regelmatig te updaten. Als potentiële geïnteresseerden een oude plaatsingsdatum bij de vacature zien staan, kunnen ze er onterecht vanuit gaan dat de functie al vervuld is of juist afgeschrikt worden door het feit dat deze al langere tijd open staat. Daarbij kun je door het grote aanbod van nieuwe vacatures op vacaturewebsites al vrij snel onderaan komen te staan. Houd vacatures dan ook up-to-date, gebruik zoveel mogelijk verschillende kanalen en zet social media in om je zichtbaarheid te vergroten en ervoor te zorgen dat de vacature gedeeld wordt zolang deze open staat.
Zet je eigen organisatie ook in
Voorkom dat je verborgen talenten binnen je eigen organisatie over het hoofd ziet. Ga in gesprek als je doorgroeimogelijkheden ziet voor een collega. Een intern traject scheelt niet alleen wervingskosten en inwerktijd, maar vergroot ook de betrokkenheid en binding met het bedrijf. Ook als je medewerkers niet in kunt zetten om de open functie te vervullen, kun je bijvoorbeeld wel je eigen marketingafdeling vragen mee te denken over het verbeteren van de wervingsstrategieën, of hybriderollen creëren waarbij bestaande medewerkers hun taken kunnen uitbreiden. Kritisch kijken naar de vacaturetekst, je zichtbaarheid vergroten en je eigen organisatie inzetten zijn dan ook manieren om je openstaande vacature vervuld te krijgen.