vrijdag , 1 maart 2024
Fietsenstalling Zwolle

Aandacht voor fietsendiefstal bij station Zwolle

De politie besteedt vandaag (donderdag) extra aandacht aan het voorkomen van fietsendiefstal bij het station.

Aan de centrumzijde van het station worden flyers en brieven uitgedeeld aan voorbijgangers en buurtbewoners. Er worden tips gegeven om fietsendiefstal te voorkomen en er wordt een oproep gedaan om de politie te bellen bij verdachte situaties.

Rondom het station worden, net als op andere plekken, veel fietsen, bromfietsen en scooters gestolen. Veel fietsendiefstallen worden gepleegd aan de Wester- en Oosterlaan te Zwolle. Volgens de AFAC (Algemene Fietsen Afhandel Centrale) worden er meer fietsen gestolen dan uit de aangiftecijfers van de politie blijkt. Het aantal verbroken sloten dat AFAC per week in en rond de fietsenstallingen aantreft komt niet overeen met het aantal aangiften.

Samen fietsendiefstal voorkomen
De politie surveilleert opvallend en onopvallend om fietsendiefstal tegen te gaan en fietsendieven op heterdaad te betrappen. De rol van getuigen en omwonenden is daarbij ook erg belangrijk. Ziet u iets verdachts? Neem contact op met de politie via 0900-8844. Betrapt u iemand op heterdaad? Bel dan 112.

Preventietips

•    Registreer uw (brom)fiets. Een ingevulde registratiekaart kan erg waardevol zijn bij het opsporen en terugbrengen van uw fiets. Veel gegevens kunt u vinden op het garantiebewijs of op de aankoopnota. Bewaar ook altijd de rekening van een fiets die u tweedehands koopt.

•    Laat de fietsenmaker uw postcode met huisnummer in het frame graveren. En gaat u verhuizen, dan kan de fietsenmaker een X achter de oude postcode zetten en de nieuwe code erachter plaatsen. Probeer niet om de oude code onleesbaar te maken, voor de politie bent u bij een controle dan al gauw een verdachte van fietsendiefstal.

•    Zet uw fiets altijd op slot. Gebruik altijd een goed slot. Deze kunt u herkennen aan het ART-label. Deze afkorting staat voor de samenwerking tussen ANWB, RAI, TBBS (verzekeringsmaatschappijen) en de politie. Een slot met ART label voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen en is een stuk moeilijker te kraken.

•    Soms kan het handig zijn om de fiets met een extra beugel vast te zetten aan een paal of hek.

•    Bij de meeste grote bus- en treinstations zijn bewaakte fietsenstallingen. Maar er gebruik van.

•    Maak ook gebruik van fietsenklemmen of fietsenkluizen als deze aanwezig zijn.

•    Probeer de fiets zo te plaatsen, dat u hem altijd in het oog heeft.

•    Zet de fiets ’s avonds en ’s nachts niet op een onverlichte plaats.

•    Zet de fiets thuis in de afsluitbare garage of berging.