Aanhoudingen in Overijssel voor oplichting cryptovaluta

Op donderdag 20 mei is een man van 39 uit Deventer aangehouden op verdenking van grootschalige oplichting via niet bestaande cryptovaluta.

De politie onderzoekt de betrokkenheid van de man bij meerdere zaken. Ook is een man van 22 uit Apeldoorn aangehouden op verdenking van oplichting en verduistering. In Zaandam is een loods doorzocht en is een man van 41 aangehouden. In de loods stonden verschillende computers die gebruikt worden om cryptomunten te verdienen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De verdachten kwamen naar voren in een onderzoek naar cryptohandel via de cryptohandelsplaats Coinhouse.eu. Als vermoedelijke eigenaar van deze handelsplaats worden zij verdacht van het verduisteren van klanttegoeden en oplichting. Dit onderzoek is uitgevoerd door het team Financieel Economische Criminaliteit in samenwerking met het team Cybercrime, team Digitale Opsporing en de Districtsrecherche IJsselland. Ook werd in het onderzoek samengewerkt met de Belastingdienst.

Cryptovaluta manipuleren

De 39-jarige verdachte zou zijn eigen cryptovaluta (coins) hebben gemaakt. De verdachte maakte vervolgens veel reclame voor de munt in de hoop dat mensen wilden investeren. Dat gebeurde op een forum over cryptovaluta en via oproepen op Twitter. Door die promotie zorgde de man dat coins door derden werden gekocht (pump). Vervolgens verkocht hij zelf in korte tijd zo veel coins dat deze waardeloos werden (dump). Het doel hiervan is zo veel mogelijk verdienen in een zo kort mogelijke tijd. Dergelijke acties zijn bekend onder de naam ‘pump en dump’. Organisatoren van dergelijke pump en dump’s hebben voorkennis en kunnen op die manier onwetenden bewust misleiden. De man uit Deventer heeft onder andere zijn coins genaamd ERSO, MALC en TulipMania op deze wijze ‘gepumpt en gedumpt’.

Beslag

Tijdens het onderzoek is er onder andere beslag gelegd op diverse voertuigen, een woning, meerdere computers en cryptovaluta.

QR-fraude

De man uit Deventer wordt ook verdacht van QR-fraude. Mensen zijn telefonisch benaderd, zogenaamd namens de bank, met de mededeling dat er een internationale betaling klaar stond die kon worden tegengehouden via een verstuurde QR-code. Ook werd soms gezegd dat de contactgegevens voor de bankrekening waren aangepast, en dat kon worden tegengehouden met een QR-code. Het onderzoeksteam van de politie heeft enkele aangiftes binnen van slachtoffers die geld hebben overgemaakt via deze QR-codes. De politie waarschuwt voor oplichters die gebruik maken van deze methode.Zo’n code staat bijvoorbeeld ook in e-mails en brieven die afkomstig lijken van een bank of ander bedrijf. De meegestuurde QR-code leidt naar een phishingwebsite of betaalpagina. Slachtoffers die bankgegevens zoals inlogcodes delen, geven in werkelijkheid cybercriminelen toegang tot de bankrekening.

Online gevaren

Steeds meer van ons financiële leven speelt zich online af en dat weten criminelen ook. Criminelen spelen graag in op nieuwe mogelijkheden en het vertrouwen van mensen. Het advies is altijd alert te blijven met linkjes, codes of andere manieren om u ergens naar toe te leiden.

Het investeren in cryptomunten wordt de laatste tijd meer en meer gedaan. Dat zorgt er ook voor dat kwaadwillende zich er in gaan mengen. Mensen die snel geld willen verdienen en de nietsvermoedende investeerder achterlaten met de verliezen. Ook bij de handel in cryptomunten geldt, als een investering te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook.

  • Bekijk goed in welke munt je investeert en met wie je zaken doet. Vertrouw het niet als een onbekende munt in korte tijd enorm in waarde is gestegen
  • Betaalde reclame voor een onbekende cryptomunt kan duiden op een pump
  • Geloof niet te gemakkelijk grote winsten die beloofd worden
  • De combinatie van tijdsdruk en investeren van een groot geldbedrag is zelden een goede combinatie
  • Privé gegevens zijn privé, deel deze niet
Back to top button