Aansprakelijkheid in Zwolle: deze bedrijven kregen er al mee te maken

Ieder bedrijf kan aansprakelijk gesteld worden. En dan kan een schadepost al razendsnel oplopen. Landelijk zien verzekeraars dat schadeposten steeds vaker worden toegewezen door rechters. Wanneer je als bedrijf aansprakelijk bent, kunnen de kosten al snel hoog oplopen. Voor sommige bedrijven kan dat zelfs einde oefeningen betekenen. Ook in Zwolle zijn er door de jaren heen genoeg schadeclaims ingediend. We nemen een greep uit de meeste memorabele aansprakelijkstellingen van de afgelopen jaren.

Ketelfabrikant aansprakelijk gesteld na brand

In 2023 werd ketelfabrikant Nefit Bosch aansprakelijk gesteld. De rechtbank in Zwolle oordeelde dat het bedrijf een schadevergoeding van 60.000 euro moest betalen na een woningbrand in 2010. De rechtbank vindt dat de ketelfabrikant verantwoordelijk is voor het op de markt brengen van een gebrekkig product. De brand legde in 2010 een snackbar, pizzeria, twee wooneenheden en een kantoor in Onstwedde in de as.

Bosch moet ook betalen voor schade aan de opstal, en ruim 160.000 euro aan gederfde huurinkomsten, sloopkosten, incassokosten en proceskosten. Ook kleine ondernemers kunnen dergelijke schadeposten verwachten als ze onder werktijd schade aan anderen veroorzaken. Zij kunnen daarvoor worden verzekerd met een bedrijfsaansprakelijkheidverzekering.

Aannemer X-gebouw Windesheim

Weten we nog het drama rondom het X-gebouw in Zwolle, zo’n 7 jaar geleden? De Hogeschool stelde aannemer Trebbe uit Enschede formeel aansprakelijk voor de problemen met de vloer van gebouw X. Het gebouw in Zwolle moest dicht toen bekend werd dat de vloeren niet veilig waren. De Hogeschool moest daardoor al 7 tot 8 ton aan bijkomende kosten uitgeven voor onder meer de verhuizing, verbouwingen en het huren van ruimtes en parkeerplaatsen.

Grote kans dat de aannemer daarvoor zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft moeten aanspreken. Het probleem zou namelijk zijn veroorzaakt door een ontwerpfout. De fout in de vloeren van het X-gebouw van Windesheim werd ontdekt nadat in Eindhoven een parkeergarage was ingestort.

Zorgbedrijf privé aansprakelijk?

Niet alleen bedrijfsmatig worden ondernemers in Zwolle aansprakelijk gesteld. Soms gebeurt dat ook privé. In dat geval kan er geen aansprakelijkheidsverzekering tegenop. Zo was er bij een zorgbedrijf in Zwolle sprake van onbehoorlijk bestuur. De curator stelde de directie privé aansprakelijk voor de schade in het bankroet. Dat kwam neer op zo’n 1,1 miljoen euro.

Volgens de boekhouder was de boekhoudplicht geschonden en was er sprake van onbehoorlijk bestuur. De directie hield vol dat het bedrijf failliet ging door de coronacrisis. In feite ging het om drie zorgverzekeraars, die bijna een miljoen terugeisten wegens onterecht gedeclareerde zorg.

Back to top button