Coronavirus rukt op in Nederland, nu al 82 gevallen

Het aantal mensen dat in Nederland het coronavirus heeft opgelopen is vandaag gestegen van 38 naar 82. Dat heeft minister Bruins vandaag (donderdag) in een debat in de Tweede Kamer meegedeeld.

Volgens de minister gaat het om een zogenoemd ‘inhaaleffect’, mensen die al wisten dat ze besmet waren hebben zich nu pas aangemeld. Microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht vreest dat de ’geest uit de fles is’. Dat zegt hij tegen De Telegraaf. ‘Dit is feitelijk een verdubbeling. Ik ben verder nog niet geïnformeerd, maar het lijkt erop dat we in de overgangsfase zitten van alleen besmettingen in ons land door import uit het buitenland naar mensen die elkaar nu besmetten. Dan krijg je een heel andere dynamiek in de cijfers.’

Van de nieuwe patiënten liggen er twee in het ziekenhuis, de andere 42 zitten thuis in isolatie. De meeste mensen bij wie het virus is vastgesteld waren onlangs in het noorden van Italië, een belangrijke besmettingshaard. Van enkele besmettingen is de bron onbekend.

De GGD heeft besloten mondkapjes en andere beschermingsmiddelen tegen besmettingen te verdelen over alle medici en zorgverleners in het land.

Back to top button