Aantal jongeren met schulden stijgt: strengere regels voor kredietverstrekkers op komst

Steeds meer jongeren komen in de financiële problemen. Studieschuld, hoge huren en de verleidingen van kopen op afbetaling zorgen ervoor dat ze steeds dieper in de schulden raken. En dat is niet zonder gevolgen: schulden kunnen zorgen voor stress, minder kansen op de woningmarkt en zelfs juridische problemen.
Waarom hebben zoveel jongeren schulden?
De prijzen stijgen en het leven wordt duurder. Maar dat is niet het enige probleem. Jongeren krijgen steeds makkelijker toegang tot leningen en achteraf betalen via diensten als Klarna en Riverty. Wat als een klein bedrag begint, groeit snel uit tot een grote schuld. En omdat financiële educatie vaak ontbreekt, realiseren veel jongeren pas te laat hoe duur lenen eigenlijk is.
Daarnaast blijkt uit recente cijfers dat veel jongeren schulden hebben door achterstanden bij de zorgpremie. Wanneer de premie niet op tijd wordt betaald, kan een jongere uiteindelijk bij het CAK terechtkomen en extra kosten krijgen. Dit kan ertoe leiden dat ze nog verder in de problemen raken, omdat de schuld steeds groter wordt door boetes en rente.
Strengere regels voor kredietverstrekkers
De overheid ziet de problemen en werkt aan strengere regels voor kredietverstrekkers. Mijn verwachting is dat deze regels vooral gericht zullen zijn op het beperken van impulsieve leningen en het beter informeren van jongeren over de gevolgen van schulden. Ook zullen kredietverstrekkers waarschijnlijk strenger moeten controleren of iemand de lening wel echt kan terugbetalen.
Wat kunnen jongeren zelf doen?
Als je in de schulden zit, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Een pro deo advocaat kan in sommige gevallen ondersteuning bieden als je juridische problemen hebt door schulden. Dit is een goede en laagdrempelige manier om juridisch advies in te winnen.
Ook kan je hier overal in Nederland voor terecht, of je nou op zoek bent naar lokale hulp of naar bijvoorbeeld een advocaat in Den Haag. Meer informatie vind je hier.
Ook zijn er organisaties waar je gratis advies kunt krijgen over hoe je schulden aflost en hoe je voorkomt dat ze erger worden.
Daarnaast is het belangrijk om te controleren of je recht hebt op zorgtoeslag of andere financiële ondersteuning. Dit kan helpen om de maandelijkse lasten te verlichten en verdere schulden te voorkomen.
Conclusie
Schulden onder jongeren zijn een groeiend probleem, maar gelukkig wordt er iets aan gedaan. Strengere regels kunnen helpen om nieuwe schulden te voorkomen, maar financiële educatie en bewustwording zijn minstens zo belangrijk.
Zit je zelf in de problemen? Wacht dan niet te lang en vraag om hulp. Er zijn veel mogelijkheden om je financiële situatie te verbeteren, zoals bijvoorbeeld bewindvoering.