‘Anders toewijzen sociale huurwoning Zwolle’

Woningcorporatie Openbaar Belang gaat sociale huurwoningen in Zwolle anders toewijzen, zegt de organisatie in een filmpje. Er wordt nu ook gekeken naar onder andere de achtergrond van mensen, draagkracht en of ze iets extra’s in de buurt willen doen.

De woningcorporatie wil bij de toewijzing naar een ‘Magische Mix’, waarbij er ook gekeken gaat worden naar andere componenten van bewoners, zoals inkomen, achtergrond, draagkracht, gezinssamenstelling en leeftijd. ‘We noemen dat de magische mix. Er wonen mensen die iets meer aandacht nodig hebben met mensen die iets meer aandacht kunnen geven. Aandacht aan elkaar, de woning, de samenhang in de huurt. We werken aan de balans tussen de draagkracht van de buurt en het aantal kwetsbaren die er wonen.’

Iets extra’s willen doen
Openbaar Belang vertelt ook dat ze nu op een andere manier huurwoningen gaan toewijzen. ‘Bijvoorbeeld aan mensen met een iets hoger inkomen. Of we kiezen voor gezinnen als er een plek vrijkomt in een complex met veel alleenstaanden. En we bemiddelen huurders die iets extra’s voor de buren willen doen.’

Eerst op gesprek komen
Eerder kwam Openbaar Belang in opspraak, nadat de Zwolse woningcorporatie bij de Woningzoeker had gemeld dat geïnteresseerden eerst op gesprek moesten komen en via een presentatie moesten vertellen wat zij voor de leefbaarheid van de buurt zouden gaan doen.

Eén reactie

  1. Een magische mix..? En wie bepaald dan wat de magie is, en hoe die er uit ziet? Lijkt me nogal willekeurig.
    Ik snap niet goed dat aan een woningbouwvereniging uitgelegd moet worden of iemand meer of minder aandacht kan geven, of iemand kwetsbaar is… Dit gaat wel de privacy te boven. Als je woningaanpassing nodig bent, geef je dat zelf wel aan, of je gaat zelf wel ergens niet wonen. De persoonlijke beperking van iemand. of je wel kan bijdragen aan een buurt of niet, mag niet van invloed zijn op toekenning van een woning. Je bent geschikt of niet voor een woning, geschikt om in een buurt te wonen, is niet aan een woningbouwvereniging.