woensdag , 21 februari 2024
Foto: Politie

Agenten gewond tijdens jaarwisseling, ook dode door vuurwerk

De politie meldt dat er tijdens de jaarwisseling meerdere agenten gewond zijn geraakt bij heftige incidenten. Ook was er veel agressie en geweld tegen hulpverleners die hun werk aan het doen waren.

Als de politie de balans opmaakt van de jaarwisseling, stemt het treurig onder de eindstreep. Agenten raakten gewond, agressie tegen hulpverleners, een 19-jarige dode door een ongeluk met vuurwerk, groepen met bivakmutsen die doelbewust de confrontatie met de politie opzochten. ‘De politie was afgelopen nieuwjaarsnacht door vrijwel het hele land druk door vernielingen, brandstichtingen, opstootjes en met de begeleiding van hulpverleners’, schrijft de politie zelf als samenvatting van de jaarwisseling.

Bekogeld met vuurwerk

‘De jaarwisseling zou eigenlijk voor iedereen een feest moeten zijn’, zegt Peije de Meij, landelijk coördinator jaarwisseling bij de politie. Maar hij blikt terug op een drukke nacht met heftige incidenten. ‘Op verschillende plaatsen werden mensen die feest wilden vieren bekogeld met vuurwerk. Ook woningen en auto’s zijn doelgericht geraakt. Bij ingrijpen kregen veel politiemensen en andere hulpverleners te maken met agressie en geweld. Zij zijn belaagd terwijl ze juist aan het werk waren om anderen te beschermen.’
Door de kracht van zwaar en meestal illegaal vuurwerk raakten meerdere agenten gewond. Sommigen daarvan liepen gehoorschade op. Het is op dit moment nog niet duidelijk bij hoeveel agenten dat precies het geval was.

Dodelijke slachtoffers vuurwerk

De Mobiele Eenheid (ME) moest vannacht meermaals ingrijpen om de orde te herstellen. In onder andere Huizen, Poortugaal en Amsterdam-West moest de ME optreden tegen grote groepen mensen met bivakmutsen die doelbewust de confrontatie met de politie opzochten. Bij een zware explosie in Midwolda zijn meerdere huizen en auto’s beschadigd. Omstanders raakten hierbij gewond door rondvliegend glas.

Steekpartijen oud en nieuw

In de eenheid Rotterdam waren meerdere steekpartijen. Zo raakte een vrouw zwaargewond bij een steekincident in een woning. Bij een steekpartij in een andere woning raakten drie personen tijdens een feest gewond. Eén persoon is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

In Capelle aan den IJssel overleed een persoon na een schietpartij. Dat gebeurde voor de deur van een pand op een industrieterrein waar op dat moment een besloten feest werd gehouden. In Haarlem kwam een 19-jarige jongen om na een tragisch ongeval met vuurwerk. In provincie Groningen vonden twee dodelijke verkeersongevallen plaats.

De politie heeft naar schatting ten minste tweehonderd aanhoudingen verricht tijdens de nieuwjaarsnacht. Later deze week wordt dit aantal mogelijk bijgesteld zodra de definitieve cijfers bekend zijn.

Jaarwisseling Zwolle

De Veiligheidsregio IJsselland meldde 1 januari dat de brandweer in de regio Zwolle 42 keer moest uitrukken. Wel moesten er acht slachtoffers worden opgenomen in Isala. Een van hen belandde op de ic.