Alarmbellen gaan af over vliegroute boven Stadshagen

Als vliegveld Lelystad opent, zullen er jaarlijks 7.500 vliegtuigen boven Stadshagen dalen naar 900 meter. In onderzoeken is ‘vergeten’ om de geluidsoverlast boven de Zwolse wijk te meten. ‘Maar die komt boven de 40 decibel uit, de norm waarna slaapstoornissen optreden en gezonde levensjaren afnemen.’

Perplex stonden aanwezigen tijdens een informatieavond over de vliegroutes boven Stadshagen naar het nieuwe vliegveld Lelystad. Leon Adegeest van Hoogoverijssel deelde mee dat uit de Milieu Effect Rapportage (MER) blijkt dat er vergeten is om de geluidsoverlast boven de Zwolse wijk te meten. En dat heeft nogal wat gevolgen. Het is aannemelijk dat er straks zo’n 7.500 vliegbewegingen per jaar boven het noorden van Stadshagen zullen plaatsvinden, waarbij de geluidsoverlast ruim boven de 40 decibel uitkomt.

Slaapstoornissen
Dat volume overschrijdt de norm die gangbaar is. Boven 38 decibel neemt het aantal gezonde levensjaren af en na 40 decibel ontstaan er slaapstoornissen. ‘Als dit doorgaat, zal het een rotherrie geven boven Stadshagen’, vertelde Adegeest.

‘Dit kunnen we niet pikken’
Aanwezigen, maar ook politici waren verrast over de bevindingen van de geluidsoverlast. ‘Als dit echt zo is, kunnen we dat niet pikken’, vertelde Swollwacht-fractievoorzitter William Dogger. Samen met GroenLinks zal zijn partij opheldering vragen in de gemeenteraad. Veel bewoners hadden geen idee over de gevolgen van de aanvliegroute. Wellicht niet vreemd, want de enige info-avond was in 2014, op de avond dat Oranje tegen Chili op het WK in Brazilië speelde, ook nog eens in de zomervakantie.

Schiphol
Het probleem van de aanvliegroutes naar vliegveld Lelystad is de hoogte. Omdat vliegverkeer van en naar Schiphol een ‘blok’ in de lucht reserveren boven de 1.600 meter, moeten vliegtuigen naar Lelystad daaronder vliegen. Een van de aanvliegroutes naar Lelystad loopt vlak over het noordelijke gedeelte van Stadshagen. Vanaf Dalfsen moet er gedaald worden van 1600 meter naar 900 meter. ‘En daar zullen bewoners veel last van krijgen’, aldus Adegeest.

Back to top button