woensdag , 21 februari 2024
IJsselhallen

‘Alle hulp voor vluchtelingen in IJsselhallen is welkom’

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft vrijwilligers in Zwolle gevraagd te helpen als dit weekend de eerste vluchtelingen van zo’n 400 in de IJsselhallen worden verwacht.

Zwolle heeft toegezegd om vluchtelingen (uit Syrië, Eritrea of Somalië) op te vangen in de evenementenhal. Een ruimte van 3000 m2 is in de IJsselhallen vrijgemaakt waarin onder meer stapelbedden worden geplaatst. Het sanitair is inmiddels al bijgeplaatst. De inrichting voor de gasten uit oorlogsgebieden zal ‘sober van aard’ zijn.

De indeling van de Diezehal is als volgt: slaapgedeelte, sanitair en leefruimte, een eetgedeelte en beveiliging. De mensen worden voorzien in eten, drinken, kleding, toiletartikelen en een slaapplek. Ze zijn vrij om het terrein te verlaten. Begeleiding van de asielzoekers wordt verzorgd door het COA samen met andere instanties als vluchtelingenwerk. De gemeente werkt samen met de diverse instanties aan een beheersplan.

Warmte van Zwolse samenleving
De COA heeft opgeroepen om vrijwillige steun. ‘We kunnen alle hulp van vrijwilligers gebruiken. Bijvoorbeeld voor de dagbesteding.’ Burgemeester Henk Jan Meijer maakt zich geen zorgen over de bereidwilligheid van de inwoners van Zwolle. ‘De warmte van de Zwolse samenleving kennende, denk ik dat inwoners aan ons komen vragen wat ze voor die mensen kunnen doen.’

Hoge druk
De toestroom van vluchtelingen staat onder hoge druk en het COA heeft te kampen met een acuut tekort aan opvangplaatsen. In de laatste weken is het aantal vluchtelingen dat zich meldt voor asiel opgelopen naar ruim 800.

Alleenstaande vluchtelingen
Het COA wil zoveel mogelijk alleenstaande vluchtelingen in Zwolle opvangen. Dit omdat de opvang voor de mensen kortdurend is. Voordat de mensen in Zwolle aankomen hebben ze een aantal dagen in Ter Apel doorgebracht. Daar konden ze een aantal dagen wennen en informatie krijgen. Daarnaast zijn ze medisch onderzocht en is er voor zover dat mogelijk is onderzoek gedaan naar hun achtergrond (het zogenoemde antecedentenonderzoek).

Omwonenden en bedrijven in de naaste omgeving zijn per brief geïnformeerd. Ook wordt voor hen een informatiebijeenkomst georganiseerd op dinsdag 30 september om 19.30 uur in de IJsselhallen.