Gesponsorde BijdrageLandelijkNieuws

Alles wat je wilt weten over de fatbike

De fatbike is een trend uit de Verenigde Staten, die inmiddels ook hier steeds populairder wordt. Een fatbike heeft bredere banden dan een gewone fiets, waardoor het comfortabel is om mee te rijden. Daardoor worden fatbikes steeds zichtbaarder in het straatbeeld. Wat is een fatbike precies, en welke voordelen heeft een fatbike te bieden? We zullen het hier uitleggen.

Wat is een fatbike?

Een fatbike is een fiets met dikke wielen. Door deze wielen is het mogelijk om op zachte ondergronden te rijden, zoals zand of sneeuw. Het brede zadel en de brede voorvork bieden extra stabiliteit op een oneffen of ruig wegdek. Kortom, een fatbike is robuust, en bestand tegen zwaardere omstandigheden. Door de dikkere banden, die voor meer wrijving zorgen, fietst een fatbike over het algemeen wel iets zwaarder dan een gewone fiets. Daarom is een elektrische fatbike een goed alternatief voor meer fietskracht. Hoe snel een fatbike gaat, is afhankelijk van het type en de omstandigheden tijdens het rijden. Echter, op de openbare weg geldt een maximumsnelheid van vijfentwintig kilometer per uur, die ook met een fatbike niet overtreden mag worden.

Verschillende soorten

Bij het kiezen van een fatbike is er een ruime keuze beschikbaar. Zo bestaan er ook opvouwbare e-fatbikes, die het gemak van een vouwfiets combineren met het voordeel van dikke banden. Daarnaast is er de keuze uit een fatbike met een achterwielmotor of middenmotor. De versie met een middenmotor is krachtiger. Ze bevatten een krachtsensor, die de kracht meet die op de pedalen gezet wordt, en deze aanpast aan de snelheid. Hierdoor ontstaat een comfortabele ondersteuning tijdens het fietsen. De versie met een achterwielmotor heeft een duwend effect. Deze is iets minder krachtig, maar in een vlak landschap als Nederland is dat geen grote hindernis. Daarnaast is de actieradius ook een element om rekening mee te houden bij het uitzoeken van een fatbike. De actieradius is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de batterijcapaciteit, het terrein waarover gefietst wordt en het rijgedrag. Zo is het verstandig om te kiezen voor een grote radius als je van plan bent om lange afstanden af te leggen.

Misvattingen over de fatbike

Door zijn robuuste uiterlijk heeft een fatbike wel iets weg van een kleine motor. Daardoor ontstaan weleens misvattingen over hoe je een fatbike mag gebruiken in het verkeer. Als een fatbike geen handgas heeft gaat hij nooit harder dan vijfentwintig kilometer per uur, wat de toegestane snelheid is op de openbare weg. Hierdoor heeft een fatbike ook geen helm- of kentekenplicht. Daarnaast geldt er geen leeftijdsbeperking, en is het niet verplicht om een verzekering af te sluiten. Kortom, in principe gelden voor de fatbike dezelfde regels als voor een normale fiets of e-bike.

Back to top button