Amerikaans vaccin doorstaat eerste test op menselijke proefpersonen

De eerste hoopvolle berichten voor een succesvol vaccin tegen het nieuwe coronavirus kwamen vandaag (maandag) naar buiten van het Amerikaanse bedrijf Moderna.

Het vaccin is inmiddels getest op een kleine groep (gezonde) mensen en liet zien dat er antilichamen werden aangemaakt, meldt het bedrijf vandaag. De resultaten laten nog niet zien of het vaccin zou voorkomen dat mensen besmet raken met het nieuwe coronavirus.

Laatste stadium van onderzoek in juli
De proef werd uitgevoerd door de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH). Moderna is van plan binnenkort met een volgend stadium van het onderzoek te beginnen en in juli met het laatste stadium te starten. Het bedrijf streeft ernaar om dit najaar klaar te zijn voor mogelijk noodgebruik van het vaccin.

Genetische code
Moderna heeft sinds begin januari nauw samengewerkt met de NIH voor het vaccin, genaamd mRNA-1273. Het bedrijf gebruikt een technologieplatform genaamd messenger RNA (mRNA) om vaccinkandidaten te maken met uitsluitend de genetische code van het virus. Traditionele vaccins vereisen doorgaans levende monsters van het virus.

Aandeel stijgt met 31%
Beleggers juichten de eerste resultaten maandagochtend toe. De aandelenkoers van Moderna steeg voorbeurs met ongeveer 31%. Het bedrijf heeft zijn waarde sinds begin 2020 al zien verdrievoudigen. Moderna is nu ongeveer 23 miljard euro waard.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Mondkapjes nodig? Of zelf maken? Kijk hier.[/box]

Back to top button