‘Angst, stress en intimidatie bij lokale omroep in Zwolle’

Verscheidene stagiairs zeggen zich bij de Zwolse lokale omroep RTV Focus onveilig, gekleineerd, gemanipuleerd en geïntimideerd te hebben gevoeld. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Oost. Vooral de mannelijke leidinggevende Paul Oosterbaan krijgt veel kritiek.

RTV Oost heeft twaalf oud-stagiairs gesproken. Een stagiair vertelde dagelijks huilend op het toilet te zitten. De meesten voelden zich onder leiding van Oosterbaan en de vrouwelijke leidinggevende Christine Spinder gekleineerd, misbruikt en respectloos behandeld. Enkele stagiairs hebben (extra) psychische hulp moeten inschakelen.

Over Oosterbaan vertelt een 17-jarige studente tegen RTV Oost: ‘Paul was naast mij met een andere medewerker in gesprek over de kijkcijfers. Toen zei hij tegen mij: ‘Misschien moet jij maar voor de camera gaan zitten, met je tieten eruit’. Dat vond ik zó raar. Ik was nog een kind, het is een volwassen man. Dat voelde erg onveilig. Hij heeft een machtspositie.’

Kort voor de zomer hebben enkele oud-stagiairs gezamenlijk een brief gestuurd naar hun onderwijsinstellingen, waarin ze vertellen over hun ervaringen  en oproepen om geen stagiairs meer naar RTV Focus te sturen.

In een reactie vertellen Oosterbaan en Spinder aan RTV Oost dat ze zich ’totaal niet herkennen’ in de klachten van de stagiairs.

Back to top button