Archeologisch onderzoek onthult verborgen verleden van de Veemarkt

Bij archeologisch onderzoek op de Nieuwe Veemarkt in Zwolle zijn bijzondere historische resten blootgelegd. Hoewel er geen sporen van prehistorische of middeleeuwse bewoning zijn gevonden, kwamen de fundamenten van dienstgebouwen van de voormalige Veemarkt en het Abattoir grotendeels intact tevoorschijn. Een van de opvallendste vondsten is een dikke betonplaat waarop ooit de iconische koeltoren van het slachthuis stond.
Historische route en oude fundamenten
Tijdens het onderzoek werd de historische route van de Grote Voort in kaart gebracht. Deze oude verbinding naar Spoolde is deels nog zichtbaar aan de Veerallee. Daarnaast zijn sloten ontdekt die vroeger werden gebruikt voor de ontwatering van de polder Blalo. Op de locatie kwamen ook de fundamenten van de oude veehal uit 1930 aan het licht, evenals die van het weeggebouw en de entreegebouwen. Opmerkelijk is dat de houten bekisting van het weeggebouw grotendeels intact in de bodem bewaard is gebleven.

Het Abattoir en de betonplaat
In 1934 werd de Veemarkt uitgebreid met een openbaar slachthuis, het Abattoir. Dit moderne complex lag aan de zuidzijde van de Veemarkt en bleef tot in de jaren ’80 in gebruik. De archeologen ontdekten dat de fundamenten van het slachthuis nog grotendeels aanwezig zijn. Een bijzondere vondst is een 80 m² grote en 1,75 meter dikke betonplaat, waarop destijds de koeltoren stond. Hoewel het Abattoir geen eeuwenoud gebouw was, stond het in zijn tijd bekend als vooruitstrevend en modern.
Afronding van het onderzoek
Met de sloop van de betonplaat komt het archeologische onderzoek op de Nieuwe Veemarkt ten einde. In de zomer worden de laatste fundamenten geruimd als onderdeel van de voorbereidingen voor de verdere ontwikkeling van het terrein. Hiermee wordt de Nieuwe Veemarkt klaargemaakt voor de volgende fase van de herontwikkeling.