vrijdag , 1 maart 2024

Arie Slob wordt verkenner voor formatie in Zwolle

ChristenUnie en GroenLinks in Zwolle gaan gezamenlijk het proces voor de vorming van een nieuwe coalitie in. Het is gebruikelijk dat de grootste partij het voortouw neemt in dit proces. Beide partijen hebben zeven zetels behaald bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week. Omdat beide partijen ook nagenoeg hetzelfde aantal stemmen kregen, trekken ChristenUnie en GroenLinks samen op. 

De eerste stap in het proces om tot een coalitie te komen is het duidingsgesprek van woensdagavond. In dit duidingsgesprek gaan alle partijen in de raad in gesprek over de uitslag van de verkiezingen, de opdracht aan de verkenner en het verdere proces. Vervolgens gaat de verkenner aan de slag.

De twee grootste partijen van de Zwolse raad doen gezamenlijk het voorstel om Arie Slob als verkenner aan te stellen voor het formatieproces. Hij gaat met alle partijen uit de gemeenteraad bespreken welke samenwerkingen er mogelijk zijn.

Slob woont sinds de jaren 80 in Zwolle en was onder meer lid van de Zwolse gemeenteraad, lid van de Tweede Kamer en directeur bij het Historisch Centrum Overijssel. Tot begin januari was hij minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.