Assendorp krijgt sowieso glasvezel

Of er nu wel of niet genoeg deelnemers zich melden, Assendorp krijgt glasvezel. Om het allemaal te bekostigen zou dertig procent van de Assendorper huishoudens zonder voorbehoud ja moeten zeggen, maar CAI Assendorp gaat daar niet op wachten.’Wij gaan ervan uit dat het wel gaat lukken. Als al onze leden meedoen dan is er geen enkel probleem. Als ze niet allemaal deelnemen ook niet, want we hebben berekend dat het niet mis kan gaan’, aldus voorzitter Harry Oosterhuis van de stichting CAI Assendorp tijdens de eerste presentatie van de glasvezelplannen in wijkcentrum De Enk.

Tekst: Janine Stougie

Zelf als er maar 20 procent ja zou zeggen komt het project op langere termijn niet in problemen, benadrukt Oosterhuis. ‘We gaan dan echt niet ineens de prijs verhogen om toch uit de kosten te komen. Dat is niet nodig.’ De aansluiting op het glasvezelnetwerk is gratis als je binnen drie maanden na de aanleg een abonnement bij CAI Assendorp/Glasvezel Assendorp afsluit.

Prangende vragen
De CAI heeft de wijk in verschillende deelgebieden ingedeeld. De bewoners die het eerst met de aanleg van glasvezel te maken krijgt zijn voor deze sessie uitgenodigd. Van de 400 huishoudens tussen globaal de Van Karnebeekstraat en de Van Ittersumstraat zijn er een kleine 20 gekomen. De bijeenkomst is bedoeld om prangende vragen te beantwoorden en vooral ook om een schets van de plannen te geven.

Bosje glasvezel
Leden van de CAI hebben nu nog met veel storingen te maken. Dat komt onder andere door de oude kabels die in de grond liggen. Deze zijn aangetast door water. Glasvezel is volgens de CAI en de helpende techneuten van Compenz/PLINQ uit Dalfsen de oplossing. Daarvoor moet wel overal in Assendorp de grond open getrokken worden om deze nieuwe ‘kabels’ aan te leggen. Dat wordt voor de aannemer de moeilijkste klus. Het bedrijf gaat er na de zomer mee beginnen. Startpunt wordt het nieuwe centrale CAI-huisje bij het Italiaanse restaurant La Terra Italiana op de hoek van de Van Karnebeekstraat en Van der Laenstraat. De glasvezel wordt overal neergelegd. Ook bij mensen die niet mee willen doen. Zij krijgen dan een ‘bosje glasvezel’ voor hun deur te liggen, die ooit later doorgetrokken kan worden. Wie wel mee wil doen kan zich melden via het inschrijfformulier dat thuis is bezorgd. Maar er komt ook nog een zogeheten schouwer van aannemersbedrijf VIB langs om te informeren wat mensen specifiek willen. Want de glasvezel is er niet alleen voor de televisie, maar ook voor het internet en de telefoon.

Kosten
De meeste aanwezigen hadden vooral vragen over de kosten. Volgens de CAI-mensen kost de aanleg niets, maar daarna is het vooral afhankelijk van wat iemand wil hoe duur het wordt. Er zijn pakketten net zoals bij Ziggo, maar je kunt ook helemaal alleen op jouw persoon een eigen pakket maken. ‘We hebben geprobeerd zo laag mogelijk te blijven in vergelijk met de anderen. Maar hoe het er persoonlijk komt uit te zien hangt van een paar dingen af. Vandaar dat we ook huis-aan-huis komen om de mogelijkheden te bespreken’, aldus Oosterhuis.
CAI Assendorp gaat bovendien aan gebiedsuitbreiding doen. Op locaties waar de stichting tot nu toe niet kwam zal hoogstwaarschijnlijk in de toekomst ook glasvezel komen te liggen (bv. Deventerstraatweg). ‘Waarom zouden we mensen die tegen ons gebied aan wonen niet de mogelijkheid bieden om ook mee te doen’, aldus Oosterhuis.

Om een indruk te krijgen van de kosten:
Er is een familiepakket voor 45 euro per maand, dan heb je internet 150 Mbps, inclusief internetrouter, geen datalimiet, onbeperkt digitale televisie aansluiten via de coax, ruim 57 zenders, waarvan 27 in HD-kwaliteit en een gratis basisinstallatie door een ervaren monteur.
Er is bijvoorbeeld ook een Glasvezel Assendorp seniorenpakket voor 30 euro per maand, dan heb je voordelig telefoneren inclusief nummerbehoud, onbeperkt digitale televisie aansluiten via de coax, gratis basisinstallatie door een ervaren monteur en mogelijkheden voor een digitale levenslijn.

Wie meer wil weten kan kijken op www.glasvezelassendorp.nl

Glasvezel Assendorp

Back to top button