‘Avondklok invoeren, niet-essentiële winkels dicht en scholen sluiten’

Om het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus tegen te gaan moet er een avondklok komen, moeten niet-essentiële winkels sluiten en zou Nederland moeten overgaan tot thuisonderwijs. Dat zegt het zogenoemde Red Team dat het kabinet gevraagd en ongevraagd advies geeft.

Op dit moment dalen de besmettingscijfers nog niet hard genoeg, vindt het Red Team. Om adequaat in te grijpen zullen er meer maatregelen moeten komen die er in een korte tijd voor zorgen dat het coronavirus wordt ingedamd. Het Red Team noemt de huidige lockdown een ‘kwakkellockdown’. ‘Zo doorgaan kan niet’, zegt Wim Schellekens van het Red Team tegen de Gelderlander. ‘Een krachtige lockdown is nu noodzakelijk.’

R-cijfer
Zorgen zijn er vooral over het R-cijfer dat aangeeft hoeveel mensen een besmet persoon zelf weer besmet. Die ligt nog altijd boven de 1, waardoor het virus oplaait. Volgens het Red Team moet er niet gewacht worden tot 8 december met nieuws over de maatregelen, zoals het kabinet wel van plan is.

Minder winkelen
Morgen (maandag) zullen de burgemeesters opnieuw overleg hebben. Een van de onderwerpen is het indammen van de mogelijkheden om te winkelen. In veel steden – ook in Zwolle – was het dit weekend té druk in de winkelstraten.

Back to top button