vrijdag , 1 december 2023

Aziatische tijgermug in Zwolle gesignaleerd, NVWA slaat alarm

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vandaag (donderdag) bewoners van Zwolle een brief gestuurd waarin ze meldt dat de Aziatische tijgermug is gesignaleerd in de omgeving. In ieder geval enkele bewoners in Stadshagen hebben zo’n schrijven gekregen.

De Aziatische tijgermug zou op 8 september zijn gesignaleerd in Stadshagen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vraagt Zwollenaren of er meer exemplaren zijn gezien, voordat ze besluiten om de mug eventueel te bestrijden. De gemeente Zwolle en de GGD zijn inmiddels geïnformeerd.

De Aziatische tijgermug kan tropische infectieziekten overdragen. ‘In Nederland is dat nog niet voorgekomen’, zegt de NVWA, ‘en die kans is ook zeer klein omdat de ziekten in ons land vrijwel niet voorkomen. Het is echter belangrijk dat de tijgermug zich hier niet vestigt.’

In de directe omgeving van de vindplaats in Zwolle – er wordt niet gezegd waar dat is – zal de NVWA zoeken naar muggenlarven en zal ook lokvallen in woonwijken plaatsen. In ieder geval wonen mensen in de Mossen-buurt van Stadshagen binnen 100 meter van de vindplaats van de Aziatische tijgermug. Wellicht worden tuinen van bewoners geïnspecteerd.