Bekende Zwolse journalist Henk Wageman overleden

In zijn woonplaats Zwolle is dinsdagavond de bekende Zwolse journalist Henk Wageman overleden. Wageman was jarenlang chef van de sportredactie van de Zwolse Courant. Ook richtte hij na zijn dienstverband ZwolleNu.nl op. Hij werd 69 jaar.

Henk Wageman was een van de bekendste (sport)journalisten in Zwolle. Wageman was voor de Zwolse Courant onder andere vaste volger van PEC Zwolle in de jaren ’70 en ’80. Zo was hij als verslaggever aanwezig bij de bekerfinale van 1977, waar hij later een boek over schreef. Toen Marten Eibrink voorzitter van de club werd, behoorde Wageman al snel tot een klein groepje intimi van de Zwolse geldschieter. Na wedstrijden van PEC Zwolle zat hij veelal samen met Eibrink en andere bekendheden zoals Johan Derksen, tot diep in de nacht na te praten in het kantoor van de vermogende voorzitter in het Oosterenk-gebouw, vlak naast het stadion.

Toen Theo de Jong in 1989 trainer van PEC Zwolle werd, bouwden Wageman en hij een hechte vriendschap op. De Jong kwam een week voor het overlijden overvliegen vanuit Nigeria waar hij nu werkzaam is.

WK ’82 in Spanje
Wageman was ook onderdeel van het verslaggeversteam van de PersUnie, het samenwerkingsverband van regionale kranten. In die hoedanigheid versloeg hij onder andere het WK ’82 in Spanje. Niet veel later werd hij chef van de sportredactie in Zwolle.

ZwolleNu
Nu zijn vut bleef Wageman sterk verbonden met de (Zwolse) journalistiek. Zo was hij voorzitter van de stagecommissie van de School of Media van Hogeschool Windesheim, hoofdredacteur van de media-uitingen van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV), voorzitter van de werkgroep Laaggeletterheid in Zwolle, voorzitter van het Plusbestuur van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en mede-oprichter van ZwolleNu.nl.

Op memori.nl is een online gedenkplaats. Kijk hier.

De uitvaart vindt dinsdag 3 april plaats vanaf 12.00 uur in de Dominicanenkerk aan de Assendorperstraat 29 in Zwolle.

Back to top button