Beste leden van de stad Zwolle,

Morgen wordt de Troonrede voorgelezen. Laten wij nu net de Zwolse versie in handen hebben.

Leden van de stad Zwolle,

Tijdens de presentatie van de begroting werd duidelijk dat dit Zwolse gemeentebestuur harde financiële maatregelen gaat nemen, waar wij allemaal slechts het begin van hebben gezien. Meer dan 11 miljoen euro wil Zwolle jaarlijks gaan bezuinigen en er is vrijwel geen sector die ontkomt aan die besparingsdrift.

Helaas zijn het niet de sterkste schouders die de zwaarste lasten moeten dragen in onze stad. Liefst zeven miljoen euro wordt er gekort op het sociaal domein. De eerste pijn is allang voelbaar geweest. Denk aan de mevrouw uit Westenholte met MS die radeloos wacht of haar huishoudelijke hulp nog wordt vergoed. Of het zieke jongetje uit Stadshagen dat opeens hoorde dat zijn taxi was wegbezuinigd. Pas toen de media zich ermee gingen bemoeien werd de zaak opgelost. En zo liggen er op ons koninklijke kantoor nog stapels mailtjes van Zwollenaren die het in onze stad moeilijk hebben en nu extra hard worden getroffen door de bezuinigingsdrift van dit College. Veel van die mensen snappen vooral niet waarom de PvdA in onze stad zo’n gepassioneerd vóórvechter is van deze kille bezuinigingen op de allerzwaksten in de stad.

Het wordt – helaas – de komende jaren alleen maar erger. Het sociaal domein, cultuur, openbare ruimte, sportverenigingen, onderwijs, vastgoed, milieu; overal wordt ingegrepen. De gemeenteraad heeft haarzelf trouwens ook niet ontzien, want de kroketten die tijdens vergaderingen werden genuttigd zijn afgeschaft. De precieze besparing van deze maatregel is niet bekend gemaakt.

Toch houden veel Zwollenaren de ruggen recht, ondanks de politieke keuzes die er worden gemaakt. Inwoners van deze stad zijn harde werkers, klagen weinig en grijpen vaak zelf de mogelijkheden die het leven hen biedt. Een voorbeeld daarvan zijn de acties die worden ondernomen om burgerinitiatieven te ontplooien. Petities over de opening van alle supermarkten op de zondag en het terugzetten van afvalbakken hebben ontzettend veel handtekeningen opgeleverd. Volgende week maandag bespreekt de gemeenteraad de supermarkten-kwestie en kan het onmogelijk meer voorbijgaan aan de roep van de eigen bevolking, hoewel je het met D66 in een coalitie nooit helemaal zeker weet.

De grootste beproeving van de politiek komt volgende maand, wanneer de locatie van een asielzoekerscentrum in Zwolle bekend wordt gemaakt. De belangrijkste taak van lokale politici is om harmonie in een stad te creëren én te behouden. Die harmonie verdween toen vorig jaar opeens duidelijk werd dat de IJsselhallen dienst zouden doen als opvangplek voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.

In de Kamperpoort waren ze net begonnen aan de sperziebonen, gekookte aardappelen en karbonade toen ze op het Journaal zagen dat er 600 nieuwe buren zouden komen. Vlak daarna zagen ze beelden van Zwolse politici die elkaar op de schouders klopten: dat hadden ze mooi geregeld. Oh ja, wacht, we moeten het onze inwoners ook nog melden. Nu staat burgemeester Henk Jan Meijer voor een zwaardere taak, en krijgt hij volgende maand de kans zijn eerdere fout te herstellen. Toch zal dat asielzoekerscentrum wel goed komen, het zit niet in het karakter van het overgrote deel van de Zwollenaren om anderen buiten te sluiten. Gelukkig maar.

Tot slot moeten we niet vergeten dat het ook goed met onze stad gaat. Denk aan de Fundatie, aan Waanders in de Broeren, aan de prachtige festivals en voorál aan PEC Zwolle. De voetbalclub wordt bij elke discussie in de gemeenteraad genegeerd als het om Zwolle Marketing gaat, er is zelfs geen letter aan de bekerwinnaar van 2014 gewijd bij de presentatie van de begroting. Maar zonder enige vorm van subsidie – een garantstelling is geen subsidie – hebben Adriaan Visser en zijn mannen ervoor gezorgd dat Zwolle écht op de kaart staat. In de stad, in de regio, in het land en ver daarbuiten.

Amen, en mag God u allen bijstaan. En Maxima natuurlijk.

Back to top button