Beste Zwollenaren, jullie zijn een stel kleuters

Zwolse burgers krijgen geen beloofde openheid over de formatie van een nieuw stadsbestuur, maar worden vooral zand in de ogen gestrooid met tenenkrommende kleutervlogs. De eerste verkiezingsbelofte is in de achterafkamertjes overigens al gesneuveld. GroenLinks strijkt met de ‘eer’.

Sylvana Rikkert en Remko de Paus kozen op de verkiezingsdag kwaliteitskrant NRC Handelsblad uit om de boodschap van GroenLinks kracht bij te zetten. Ze schreven dat de burgers met hen volledige openheid van zaken zouden krijgen. Sterker nog, tijdens en na de formatie zou er een grote rol voor de Zwolse bevolking zijn. Ze schreven in de krant dat er een stads- en raadsakkoord zou komen, een coalitieakkoord waarbij iedereen betrokken zal worden. ‘Als je voor de verkiezingen met inwoners in gesprek gaat, moet je dat ook tijdens en na de formatie doen.’ GroenLinks werd een paar uur later de winnaar in Zwolle en is samen met de ChristenUnie de grootste partij.

Maar twee weken na de enorme winst van GroenLinks is er helemaal niets meer over van de beloofde openheid. Sterker nog, er wordt getracht op een propagandistische manier Zwolse burgers te ‘informeren’ via een vlogster. In een filmpje dat door de formerende partijen ChristenUnie, GroenLinks, Swollwacht en de VVD driftig wordt gedeeld via social media is Marijke Brouwer het filter tussen de vier partijen en de burgers.

Als Brouwer in beeld komt, wordt zij voorgesteld als ‘Zwollenaar’. Maar dat is slechts de halve waarheid. De andere helft wordt er niet bij vermeld. Brouwer is ook lid van het campagneteam van de ChristenUnie en doet de communicatie voor de VEZ kerk die sterk vertegenwoordigd is in de ChristenUnie. Wie die achtergrond niet kent, denkt dat er een inwoonster van Zwolle op een objectieve manier interviews afneemt en vragen stelt aan de vier lijsttrekkers aan de onderhandelingstafel. De eerste vlog levert tenenkrommend materiaal op, waarin vooral VVD-fractievoorzitter Thom van Campen de Zwolse burgers aanspreekt alsof het 6-jarige kleuters zijn die voor het slapen gaan nog een verhaaltje moeten aanhoren.

Een aantal ‘hoogtepunten’ uit de ‘objectieve’ vlog van ChristenUnie-adept Brouwer:

– ‘Ik dacht: ik kan thuis blijven zitten of ik kan zelf op onderzoek uitgaan.’ Heel spontaan!
– ‘Nu weet ik dat ze aan het onderhandelen zijn in de Nooterhof.’ Toevallig!
– ‘Ik zie dat ze buiten staan.’ Ook toevallig!
– ‘Mag ik afspreken dat als jullie nieuws hebben, ik weer terug mag komen?’ Tuurlijk, dat hebben we toch allang afgesproken Marijke!

Er worden geen kritische vragen gesteld, bijvoorbeeld aan Swollwacht-fractievoorzitter William Dogger over zijn veelgenoemde breekpunten over de koopzondagen en de windmolens. Hoe kan het dat Dogger al twee weken aan tafel zit en er in die periode volop over de energietranisitie is gesproken?

Echte relevante vragen zouden gesteld kunnen worden tijdens de beloofde wekelijkse persconferenties die gehouden zouden worden. In een persbericht van 13 april werden Zwolse media op de hoogte gesteld van een dergelijk ‘persmoment’. Maar twee weken later is er nog niet één ontmoeting met informateur Janco Cnossen (ChristenUnie) geweest.

GroenLinks heeft de beloofde ambitie over een stads- en raadsakkoord inmiddels overboord gezet. Op 6 april liet Cnossen de partijen weten dat er geen draagvlak was bij de andere partijen voor een dergelijke vorm van samenwerking tussen de andere fracties en de burgers. En dus gooide Rikkert – de verliezer van de eerste weken onderhandelen – de mooie woorden in NRC Handelsblad op verkiezingsdag (!) weer net zo makkelijk in de prullenbak.

Back to top button