‘Betoverende’ Zwolse busbrug wint prijs

De gemeente Zwolle, Koninklijke BAM, ProRail, ipv Delft en Setzpfandt hebben de Thüringer staatspreis gewonnen voor de Schuttebusbrug in Zwolle.

Dit is een prijs van de deelstaat Thüringen voor ingenieurs en architecten die een belangrijke inbreng hebben gehad bij ingewikkelde bouwprojecten. Deze prijs wordt eens per twee jaar uitgereikt in Apolda.

De Thüringer staatsprijs
Het ingenieursbureau Setzpfandt uit Duitsland heeft samen met BAM Infraconsult een belangrijk deel van de berekeningen gedaan voor de hoofdconstructie van de door ipv Delft ontworpen Schuttebusbrug. Hierdoor heeft de brug een Duits tintje en is deze meegenomen in de wedstrijd door de deelstaat Thüringen. De jury kon kiezen uit vier projecten. Zij hebben de Schuttebusbrug verkozen als winnaar. Zij gaven aan dat de brug een voorbeeld is van hoe ingenieurs met architecten door samenwerking tot een mooi resultaat kunnen komen. Daarnaast benadrukte de jury de constructie van de Schuttebusbrug: ‘Een betoverende elegantie van het S-vormige figuur’.

Het doel van deze prijs is om de beroepsgroep ingenieurs en architecten te eren voor het oplossen van complexe bouwtechnische opgaven bij grote projecten zoals de Schuttebusbrug in Zwolle.

Hoogstaande techniek
De realisatie van de busbrug is een staaltje hoogstaande techniek. Zowel het plaatsen van de brug als het bijzondere S-ontwerp vereisten de nodige vernuftige berekeningen. De brug is namelijk midden tussen allerlei bestaande bouw voorgebouwd en daarna ook nog eens verplaatst over de sporen. De complexiteit hiervan is extra groot vanwege de afwijkende vorm van de brug. Ook de gigantische berekeningen voor het gebruik en de belasting van de brug verdienen de erkenning van deze prijs.

Een reactie

  1. Schitterend ontwerp, geeft me een surrealistisch gevoel, evenals de brug bij Hamburg. Beiden doen bussen/ vrachtwagens in verhouding tot de brug verkleinen als waren het dinky toys

Back to top button