zaterdag , 2 maart 2024
De Spiegel Zwolle

Sound of Music is grote trekpleister in Zwolse theaters

In het afgelopen jaar hebben de Zwolse Theaters (Odeon en De Spiegel) één bezoeker gehad die 154 kaartjes heeft besteld voor 55 voorstellingen. Dat blijkt uit het jaarverslag, waarin óók de zorg wordt uitgesproken voor de toekomst.

Zo op het eerste gezicht hebben de Zwolse theaters een deugdelijk jaar achter de rug. Zwarte cijfers, iets meer bezoekers en een bedrijfsresultaat dat als ‘boven verwachting’ wordt bestempeld. Toch is er ook vrees voor de toekomst, vooral doordat de gemeente een extra bezuiningsoperatie heeft ingezet. ‘De financiële situatie van de Zwolse theaters laat zich als gezond bestempelen maar vraagt permanent ons aller aandacht. Belangrijk is in dat verband dat we ons in een constructieve dialoog bevinden met de gemeente over onder andere invulling van exploitatie en beheer van vastgoed’, schrijft Gaston Sporre, voorzitter van de raad van toezicht.

Ophef
Eerder was er al ophef in de politiek toen theaterdirecteur Margreet Wierenga naar de Zwolse gemeenteraad toog om een extra subsidie aan te vragen. De theaters moesten naar een nieuw CRM-systeem en er moest geld komen om werknemers netjes te laten afvloeien. Dat verzoek zette vooral kwaad bloed bij de VVD.
Ook in het jaarverslag herhaalt Wierenga de zorgen. ‘Voor de toekomst is een verdere verbetering van opbrengsten noodzakelijk. Daarvoor zal in kwaliteit en systemen moeten worden geïnvesteerd. Het huidige kostenniveau is te hoog om een gezond rendement op middellange termijn te realiseren.’

In totaal verkochten de Zwolse theaters 128.897 kaarten (+8 procent) en was er één bezoeker die 154 tickets voor 55 voorstellingen bestelde. The Sound of Music was de grote trekpleister met 5.601 verkochte kaarten voor acht voorstellingen, terwijl de drie optredens van Najib Amhali als snelste waren uitverkocht.

jaarsverslag_zwolsetheaters