Bibliotheek wordt financieel fiasco voor Zwolle

De verhuizing van de bibliotheek naar de Zeven Alleetjes is een financieel fiasco voor de gemeente aan het worden. Behalve zo’n drie miljoen euro aan asbestsanering en gerelateerde kosten is er ook een tekort van meer dan een miljoen euro op andere posten.

De gemeenteraad behandelt het dossier van De Stadkamer (waar ook de bibliotheek onder valt) maandagavond. In de beslisnota die het college heeft gestuurd staat een aaneenstapeling van extra kosten (meer dan een miljoen euro) die ook niets met het verwijderen van de gevonden asbest te maken hebben.

Aanbesteding
Zo is de aanbesteding van de reguliere verbouw van het voormalig GGD pand 440.000 euro hoger uitgevallen dan de verwachte bouwsom. Ook moet er 375.000 euro extra worden betaald voor het gereedmaken van het pand aan de Diezerstraat waaruit de bibliotheek vertrekt en de Zara haar intrede doet. Ook is er 350.000 euro meer nodig om het nieuwe pand aan de Zeven Alleetjes in te richten. Bovendien liet wethouder Jan Brink in de Stentor weten dat de Muzerie – die ook in de Stadkamer komt te zitten – een schuld achterlaat van drie ton. Het is nog onduidelijk wie er voor die kosten moet opdraaien.

Stadkamer Zwolle

Sobere bouw
Eerder werd al bekend dat de gemeente 2,9 miljoen euro moet uittrekken om het pand aan de Zeven Alleetjes te ontdoen van gevonden asbest. Vanaf februari 2016 zal de bibliotheek voor ongeveer een jaar worden gehuisvest in het stadhuis. Opvallend is ook dat er in de beslisnota wordt gesproken over een ‘sobere bouw’ van de Stadkamer in de Zeven Alleetjes, terwijl het de bedoeling was om met de verhuizing de bibliotheek een ‘kwaliteitsimpuls’ te geven.

[advpoll id=”36″ title=”Poll” width=”250″]

Back to top button