Eeuwenoude kademuur ontdekt in Zwolse stadsgracht

Tijdens werkzaamheden is er een eeuwenoude kademuur ontdekt bij de Thorbeckegracht in de buurt van het Pelserbrugje. Een bijzondere vondst. De historische kademuur is tussen 1800 en 1850 aangelegd en grotendeels nog intact.

Zwolle wordt omringd door water. De stad telt daardoor 13 kilometer aan kademuren. Hiervan bestaat twee kilometer uit een gemetselde kademuur met een houten fundering op palen. Voor het onderhoud van de kademuren zet de gemeente speciale duikers in om heel nauwkeurig de kwaliteit van de houten paalfundering onder water te kunnen monitoren. Op deze manier is de kwaliteit van de houten paalfundering van circa twee kilometer de afgelopen jaren gedetailleerd in kaart gebracht. 

Uit de inspectie is naar voren gekomen dat de houten paalfundering onder de gemetselde kademuur op een aantal plekken versterkt moet worden. Bij deze werkzaamheden hebben de duikers een bijzondere vondst gedaan. Achter de bestaande kademuur, aangelegd rond 1910, is een eeuwenoude kademuur ontdekt. Een bijzondere vondst. De historische kademuur is tussen 1800 en 1850 aangelegd en grotendeels nog intact.

Aankomende maandag 15 juli 2019 geven stadsarcheoloog Micheal Klomp en beheermanager (stedelijk water) Mark Heideveld een toelichting op locatie, in de buurt van het Pelserbrugje.

Back to top button