Binnenstad van Zwolle moet deels op de schop

Het centrum van Zwolle moet deels op de schop om meer bezoekers te blijven krijgen. Dat blijkt uit de zogenoemde ‘strategische agenda voor de binnenstad’ die vandaag is gepresenteerd.

Hoewel er meer bezoekers naar Zwolle komen dan in voorgaande jaren (1,3 miljoen afgelopen jaar) blijven ze korter en komende ze niet vanzelf terug. Wethouder Filip van As: ‘Bezoekers komen niet meer in de eerste plaats om te winkelen, ze willen beleving en geboeid worden. Aantrekkelijke cultuur, horeca en evenementen worden belangrijker, zeker als we meer jongeren in de stad willen. Jonge professionals zijn goed voor een vitale stad en extra inwoners zorgen voor reuring. We zoeken daarom meer ruimte voor wonen in de binnenstad.’

Broerenkwartier
Grote opgaven in de binnenstad zijn de aanpak van het Broerenkwartier, de Grote Kerk, een lichtplan voor de historische stad en de verdere verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte. Niet alleen pleinen en hoofdwinkelstraten, maar ook de entrees, aanloopstraten, gangen en stegen en de verbinding met de omliggende wijken moeten uitnodigen om de stad in te komen. Het centrum van Zwolle is immers groter dan alleen de binnenstad. Centrumfuncties, zoals de Stadkamer, Hedon of Pathé, vinden steeds vaker een plek in de schil buiten de gracht. Ook de Spoorzone wordt de komende jaren verder ontwikkeld met stedelijke functies en zal meer verbinding krijgen met de binnenstad.

Eén miljoen euro
In 2017 en 2018 is er een miljoen euro per jaar beschikbaar voor de binnenstad. In dit bedrag is ook ruimte gereserveerd voor de organisatiekosten van de uitvoering. B en W stellen voor dit jaar te investeren in sfeerverlichting, herinrichting van de Spoelstraat (na de afronding van de bouw van de Zara) en de voorbereidingen voor de aanpak van de Wilhelminasingel. Verder stellen ze voor het evenementenprogramma te versterken met onder meer Winter in Zwolle en een loopstromenonderzoek uit te voeren om te zien wat de opening van de Primark, Zara en Hudson´s Bay betekent voor de loopstromen in de stad. Voor de investeringen in het Broerenkwartier volgt nog een apart voorstel.

Kijk HIER voor de complete strategische agenda voor de binnenstad van Zwolle.

[advpoll id=”52″ title=”Poll” width=”270″]

Back to top button