Blauwalg in ‘Wavin-vijver’ Holtenbroek, ‘vermijd contact met water’

In Zwolle is in de voormalige ‘Wavin-vijver’ in woonwijk Holtenbroek blauwalg geconstateerd. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en de gemeente Zwolle adviseren contact met het water te vermijden en er niet te vissen, eenden te voeren of honden te laten zwemmen.

Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen en dieren, zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn.  De gemeente heeft de fontein in de ‘Wavin-vijver’ uitgezet om zo verspreiding van de bacterie via nevel te voorkomen. Het waterschap houdt de waterkwaliteit de komende tijd nauwlettend in de gaten en zal laten weten wanneer de algenbloei voorbij is. Tot die tijd blijft de fontein in de vijver uit en blijft de oproep om contact met het water te vermijden van kracht. De hengelsportvereniging is ingelicht over de blauwalg.

Geen zwemwater
Het waterschap en de gemeente wijzen er op dat er in Zwolle drie officiële zwemplekken zijn aangewezen door de provincie Overijssel. Dat zijn de Wythmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas. De waterkwaliteit van deze plassen wordt regelmatig gecontroleerd door het waterschap.  Alle andere wateren, dus ook de Wavin-vijver, zijn géén zwemwater. Op www.zwemwater.nl staat de meest actuele situatie van de zwemplassen in Nederland. Onder andere waar waarschuwingen en zwemverboden gelden.

Back to top button