Boeiend stadsgesprek, maar wel zonder stad

Er zijn in Zwolle slechts drie locaties waar zonder meer windmolens geplaatst kunnen worden. Dat blijkt uit het tweede stadsgesprek over grootschalige energieopwekking in Zwolle.

Het tweede stadsgesprek in het auditorium van het Cibap had woensdagavond weinig te maken met een grootschalige dialoog met de stad. Van de 70 aanwezigen bestond minstens de helft uit raadsleden, ambtenaren of andere beroepsmatige geïnteresseerden. Geen Dylano uit Holtenbroek, geen opa Henk en oma Wiesje uit de Aa-landen, geen Pepijn uit Stadshagen of Jan uit de Kamperpoort. Een afspiegeling van de echte stad was het zeker niet, terwijl het prijskaartje voor de organisatie van het eerste stadsgesprek niet misselijk was: 30.000 euro voor één avondje.

Waterkracht
Het gebrek aan interesse was jammer, want de inhoud van de avond was wél interessant. Zo blijkt de gemeente Zwolle al onderzoek te hebben verricht naar diverse mogelijkheden voor grootschalige schone energieopwekking in de stad, een onderwerp dat alle inwoners in de toekomst zal raken. Zo blijken er een aantal plekken in de IJssel te zijn waar via waterkracht duurzame energie kan worden opgewekt, een methode die eerder werd weggewuifd.

Windmolens
Ook is er extra onderzoek naar eventuele windmolens verricht. Er zijn slechts drie plekken in Zwolle waar windmolens neergezet kunnen worden: bij Tolhuislanden, in het noorden bij de IJssel en in Zwolle-Zuid bij Harculo. Voor alle andere locaties, zoals Voorst, de Vrolijkheid, Oosterenk en de Marslanden, zijn windmolens alleen mogelijk als er maatwerk wordt geleverd.

Tevens bleek uit een enquête dat slechts 23% van de ondervraagden windmolens in hun buurt acceptabel vindt, 42% accepteert windmolens onder voorwaarden en 36% vindt windmolens niet acceptabel.

Voorst
De opbrengst van de stadsgesprekken wordt samen met de uitkomsten van het burgerpanel, de wijktour en de evaluatie van het windmoleninitiatief op Voorst gebruikt om de leidraad te maken waarmee de gemeente toekomstige grote energieprojecten kan beoordelen. Deze zal in november of december door de gemeenteraad worden vastgesteld. Het is echter wel te hopen dat een volgend stadsgesprek ook écht met de stad wordt gehouden, en niet een peperdure bijeenkomst voor ambtenaren blijft.

Het energieteam van de gemeente was wél aanwezig.
Back to top button