Boeren gaan 21 maart actie voeren in Zwolle

Agractie Nederland zal op 21 maart actie voeren op veertig locaties in Nederland. Ook Zwolle staat op de lijst. De organisatie wil bij de acties de consument het verschil laten zien én ervaren door onbewerkte agrarische producten aan te bieden voor de lage prijs die de boer er voor krijgt.

De boeren en boerinnnen van Nederland zullen opnieuw hun trekkers starten en naar grote Nederlandse steden trekken. Dit keer niet om te blokkeren, maar wel om duidelijk aandacht te vragen voor hun situatie. De voorbereidingen voor deze actie zijn in volle gang. Behalve Zwolle doen de boeren ook Groningen, Utrecht, Breda, Rotterdam en Leiden aan. De aangeboden producten zullen per actie locatie verschillen en is mede afhankelijk van het lokale aanbod, waardoor er zoveel mogelijk streekproducten worden aangeboden.

Melkproeverij
Op vele locaties wordt de burger op verschillende manieren opgezocht, zegt de actiegroep. Zo wordt er onder andere een melkproeverij georganiseerd, worden er aardappelen gepoft en geproefd, wordt consumenten geleerd om etiketten te lezen en zullen op sommige locaties levende dieren aanwezig zijn.

Beter verdienmodel voor de boer
Niet alleen op 21 maart wordt er actie gevoerd voor een beter verdienmodel voor de boer. ‘Ook ín de supermarkten wordt de consument inmiddels gewezen op producten waarvoor de Nederlandse boer geen eerlijke prijs heeft gekregen of die niet duurzaam zijn, omdat ze onnodig uit het buitenland zijn geïmporteerd. Dit wordt massaal duidelijk gemaakt door middel van stickers die door heel Nederland op producten in de supermarkt worden geplakt.’