zaterdag , 2 december 2023
Twee weken geleden stonden de boeren ook bij het Provinciehuis. Foto: Frank van Hienen

Boeren tóch naar Zwolle voor protest, ME zet wegen af

Boze boeren trekken vandaag (donderdag) toch naar Zwolle om te protesteren. Politie en de ME zijn op de been en hebben het gebied rondom het provinciehuis afgezet.

Ambtenaren die werkzaam zijn op het provinciehuis zijn rond 11.00 uur naar huis gegaan om daar verder te werken. Van wie het verzoek kwam om het provinciehuis te verlaten is niet duidelijk.

Foto: Frank van Hienen

De boeren waren twee weken geleden ook naar Zwolle gegaan voor een protest tegen zogenoemde PAS-melders. Destijds gaven zij de provinciale politiek een ultimatum van twee weken om tot een oplossing te komen. Die twee weken zijn nu verstreken.

De komst van de boeren is onverwachts, omdat er de afgelopen dagen werd beweerd dat protesteren (nog) niet de bedoeling was. Daar is vandaag (donderdag) blijkbaar verandering in gekomen.

De boeren protesteren tegen de PAS-melders. Dat zijn collega’s die eerder zonder vergunning konden uitbreiden, maar in 2019 na een uitspraak van de Raad van State opeens als illegaal worden beschouwd. De Provincie Overijssel wil die boeren nu ook dwingen om hun veestapel drastisch in te krimpen. Doen ze dat niet dan krijgen ze dwangsommen van meer dan 100.000 euro per kwartaal.