woensdag , 21 februari 2024

Bouw begonnen van loopbrug over station Zwolle (kosten: 27,5 miljoen euro)

De bouw van de nieuwe loopbrug, de Passerelle, over het Zwolse spoor is officieel gestart. De kosten van de brug: 27,5 miljoen euro.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Spoorzone hebben Gerdien Rots (wethouder gemeente Zwolle) en Martijn Dadema (gedeputeerde Provincie Overijssel) de officiële start van de bouw van de Passerelle symbolisch gemarkeerd door een grote houten duurzame sleutel over te dragen aan André van der Vegt (directeur bij Dura Vermeer) en Danou Veenhof (directeur regio Noord Oost ProRail).

Met de komst van de Passerelle ontstaat een doorlopende wandelroute door Zwolle. De loopbrug over het spoor verbindt de historische binnenstad aan de noordkant van het station met het nieuwe centrumgebied Spoorzone aan de zuidzijde.  

Parkachtige inrichting
De nieuwe loopbrug wordt een opgetilde straat. De S-vormige slinger, de houten constructie en de parkachtige inrichting zorgen voor een warme en vriendelijke uitstraling, zegt de gemeente. Er komen banken en uitkijkpunten over de stad en het treinverkeer. De bomen, struiken en bloemperken dragen bij aan de biodiversiteit. Op deze manier is de brug voor mens en dier een prettige plek.

De Passerelle wordt een wandelgebied waar de fietser te gast is. Fietsers kunnen van de brug gebruikmaken, lopend met de fiets aan de hand. Er komen liften aan beide kanten en ook bij het busperron zodat mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten ook de brug op kunnen. De fiets mag ook mee de lift in.

130 meter lang
De Passerelle wordt ruim 130 meter lang, 10 meter breed en 7,5 meter hoog en gebouwd van duurzaam Europees naaldhout. Voor de fundering wordt circulair beton gebruikt. Bouwen met hout is milieuvriendelijk. De CO2-uitstoot daalt met ruim 70% ten opzichte van het gebruik van staal. De trappen naar de loopbrug worden aan beide zijden passend bij hun omgeving.

Vanaf het voorjaar 2025 kunnen Zwollenaren en reizigers op de nieuwe Passerelle wandelen.

Livestreams
De gemeente Zwolle heeft twee camera’s op de bouwplaatsen opgehangen. Zo kun je live kijken naar de werkzaamheden die we uitvoeren. Kijk mee op www.bouw.live/passerelle-zwolle/.