Boze boeren kondigen massaal protest in Zwolle aan

Boeren uit de wijde omgeving hebben aangekondigd morgen (woensdag) massaal te zullen protesteren bij het Provinciehuis in Zwolle. De actie staat gepland om 13.00 uur

Reden voor het protest zijn de dwangsommen die de provincie Overijssel oplegt aan veehouders die zogenoemde PAS-melders zijn. Dit gaat om bedrijven die voorheen, door oude regelgeving, geen vergunning voor uitbreiding hoefden aan te vragen. Daar ging in 2019 opeens een streep door via de Raad van State.

Archieffoto

De betreffende boerenbedrijven moeten er nu in een aantal maanden voor zorgen dat hun bedrijfsvoering legaal is door bijvoorbeeld de veestapel fors in te krimpen. Doen zij dat niet, dan volgt er een dwangsom die in gevallen kan oplopen tot meer dan 100.000 euro per kwartaal. De provincie Overijssel heeft eerder aangegeven te willen handhaven.

Ook de rechtbank, tegenover het Provinciehuis, houdt rekening met een massale opkomst van boze boeren. Zij geven aan dat bezoekers van de rechtbank rekening moeten houden met extra reistijd, omdat de rechtbank morgen (woensdag) minder goed bereikbaar zal zijn.

Er wordt rekening gehouden met zo’n duizend boeren die vanuit de wijde regio op trekkers Zwolle zullen binnenrijden.

Back to top button