Brand bij kerncentrale Lingen is geblust, geen gewonden

Er heeft vanavond een brand gewoed bij de kerncentale in Lingen, vlak over de grens bij Oldenzaal. Eerder kregen ook inwoners in Zwolle jodiumtabletten voor het geval er een calamiteit bij deze kerncentrale zou ontstaan. De brand is inmiddels onder controle en er zijn geen gewonden.

Wel zijn er vragen waarom er vanavond geen waarschuwing is afgegeven over de gevaren van de brand. Duitse media meldden dat gevaar voor mensen niet kon worden uitgesloten. GroenLinks Overijssel wil opheldering. ‘Brand op een nucleair terrein lijkt mij reden genoeg om de burgers te informeren’, zegt fractievoorzitter Robert Jansen.

Volgens Veiligheidsregio Twente was dit niet nodig, omdat de Duitse collega’s alleen een seintje geven als dat daadwerkelijk nodig is. Jansen betreurt dat, zegt hij tegen RTV Oost. ‘Doordat de brand in het nieuws komt is er een kans dat mensen op de vlucht slaan. Dat is ook goed bij een nucleaire brand, maar als de Veiligheidsregio al wist dat het niet gevaarlijk was hadden zij hierop moeten anticiperen. De brand woedde immers al twee uur voordat de berichtgeving in de media op gang kwam. Bij onnodig vluchtende mensen kunnen ook ongelukken gebeuren. Burgers moeten weten wat ze moeten doen.’

De brand woedde in de ANF-fabriek die brandstofelementen maakt. Deze fabriek staat nabij de reactor. Eerder werden er ook in de regio Zwolle al jodiumtabletten uitgedeeld, voor het geval er gevaar zou dreigen bij een calamiteit bij de kerncentrale in Lingen.

Back to top button