Brand in Stedelijk Museum, schade aan collectie is groot

In het Stedelijk Museum is maandagnacht brand uitgebroken. De schade aan de collectie zou enorm zijn. Een paar uur daarvoor was er nog een verhit debat over het museum in de gemeenteraad. Het museum houdt op te bestaan, waardoor veel personeelsleden hun baan verliezen.

De brand ontstond omstreeks 0.30 uur. Veiligheidsregio IJsselland communiceerde dat omwonenden die last hadden van de rookontwikkeling hun ramen en deuren moesten sluiten en de ventilatie moesten uitzetten. De brand zou zijn ontstaan door een spontane explosie, maar de brandweer is nog bezig met het afronden van het onderzoek.

Schade
De brand ontstond aan de achterzijde van het pand, bij de ingang aan de Voorstraat. Hoewel al snel het sein ‘brand meester’ werd gegeven, is de schade van de brand enorm. Veel kunstwerken zijn aangetast door de brand, een eerste schatting van de financiĆ«le schade loopt in de tonnen.

Bezuinigingen
Een paar uur voor de melding was er in het gemeentehuis een verhit debat over het Stedelijk Museum. Door bezuiningingsmaatregelen houdt het SMZ op te bestaan in de huidige vorm en moeten de taken worden overgedragen aan het Historisch Centrum Overijssel. Daardoor verliezen bijna alle werknemers hun baan. Slechts 3,3 fte van de ruim 13 kunnen mee naar de nieuwe organisatie.

Brand Stedelijk Museum
Foto: Pascal Pellikaan
Brand Stedelijk Museum
Foto: Pascal Pellikaan
Brand Stedelijk Museum
Foto: Pascal Pellikaan

Back to top button