woensdag , 21 februari 2024
Nieuwe plannen voor station Zwolle

Brug over station Zwolle wordt ‘opgetilde straat van 10 meter breed’

De nieuwe brug, die de zuidkant van het station verbindt met de binnenstad, komt steeds dichterbij. Het college van B&W legt het beeldkwaliteitsplan van de zogenoemde passerelle nu voor aan de gemeenteraad.

In het plan staat op hoofdlijnen beschreven hoe de brug eruit moet komen te zien en hoe hij te gebruiken is. Het idee is om een brede brug te maken, met volop groen, bankjes en kunst. Een ‘opgetilde straat’ gebouwd van duurzame materialen, zoals hout.

Hardlooprondje
‘De passerelle wordt geen standaard brug, maar een opgetilde straat die ingericht wordt met veel groen en bijvoorbeeld kunst’, legt wethouder Ed Anker uit. ‘De brug wordt straks onderdeel van een belangrijke looproute, maar het is ook een plek waar je kunt genieten op een bankje onder een boom met onder jou de levendigheid van het station en de oude NS-hallen. Misschien wordt het wel een onderdeel van je hardlooprondje of spreek je er af met een vriend of vriendin. Ik weet zeker dat dit straks een zeer gewilde plek is om een mooie selfie te maken met uitzicht op de Spoorzone of op de historische binnenstad.’

Fietsen
De nieuwe brug over het spoor wordt dus een opgetilde straat. Hij wordt 10 meter breed en zo’n 7,5 meter hoog. De trappen naar de loopbrug worden aan beide zijden verschillend. De uitstraling en de vorm moeten passen bij de plek waar ze liggen. De groene omgeving van het Stationsplein aan de ene kant en de bruisende creatieve plek aan de andere zijde. De opgetilde straat wordt een wandelgebied waar de fietser te gast is. Fietsers kunnen wel van de brug gebruik maken, bijvoorbeeld door met de fiets aan de hand te lopen. Ook komen er liften aan beide kanten. Planten op de passerelle dragen bij aan de biodiversiteit. Op deze manier is de brug niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren een prettige plek om te vertoeven.