Burgemeester: ‘Er is in Zwolle vandaag precies gebeurd wat we niet wilden’

Burgemeester Peter Snijders heeft vanavond (maandag) net na de toespraak van de minister-president ook zijn eigen inwoners toegesproken. Hieronder een integraal verslag van zijn mededeling voor de Zwollenaren.

Vanavond presenteerde het kabinet een pakket aanvullende maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Dat was een flinke domper, want we hadden met elkaar gehoopt op een versoepeling van maatregelen voor de Kerst.

Dat is helaas niet mogelijk, de situatie is zeer ernstig en ook in Zwolle zagen we de afgelopen weken het aantal besmettingen behoorlijk oplopen.

Daarom heeft het kabinet moeten besluiten tot verregaande maatregelen. Dat was geen makkelijk besluit kan ik u verzekeren. Want we weten inmiddels uit ervaring wat dat doet met ons, met onze inwoners, ondernemers, kinderen, jongeren, ouderen en kwetsbare Zwollenaren.

Het zijn ongekend ingrijpende maatregelen aan het eind van een jaar dat al zo heftig was. Maar er zit nu niets anders op dan opnieuw gehoor te geven aan de maatregelen. En ik snap dat dat niet meevalt. Voor niemand.

Voor velen is het een herhaling van de eerdere beperkingen.

Scholen gaan dicht, dus kinderen zijn thuis en krijgen daar zo goed het kan les van ouders en hun meester en juffen.

Werkende ouders met kinderen thuis zitten weer op elkaars lip. En anders dan in het voorjaar zitten we nu veel meer binnen met elkaar.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”#4242f5″ class=”” size=”18″]”We zagen vanmiddag in en rond Zwolle grote drukte van mensen die nog op de valreep hun kerstinkopen probeerden te doen. En dus gebeurde precies wat we nu juist niet wilden zien: het was te druk op straten en voor de winkels.”[/perfectpullquote]

Ondernemers in de horeca, die al vanaf oktober geen gasten meer kunnen verwelkomen, hadden wellicht gehoopt met kerst wat lucht te krijgen. Ze mogen een afhaalloket hebben en bezorgen, maar meer dan dat zit er voorlopig niet in. En ik weet hoe moeilijk dat is, als je vaste lasten doorlopen. In gesprekken die ik met verschillende ondernemers heb gehad werd heel duidelijk dat het water hen tot aan – en soms zelfs tot boven – de lippen staat.

Musea, bioscopen en theaters, die na een korte sluiting in november pas net weer beperkt open waren moeten nu opnieuw de deuren voor het publiek sluiten. Terwijl zij net zo goed hadden nagedacht over hoe hun bezoekers veilig en coronaproof kunnen genieten van kunst en cultuur.

Kappers en andere mensen in niet-medische contactberoepen moeten opnieuw de deuren sluiten.

Daarbovenop komt nu ook de sluiting van alle winkels die niet essentiële waren verkopen. Kledingzaken, bouwmarkten, tuincentra en tal van andere zaken blijven dicht, juist in een periode voor kerst waarin zij normaal een belangrijk deel van hun omzet halen. Dat is heel zuur. We zagen vanmiddag in en rond Zwolle grote drukte van mensen die nog op de valreep hun kerstinkopen probeerden te doen, die nog snel een kerstboom, of kado’s voor onder de kerstboom wilden halen. En dus gebeurde precies wat we nu juist niet wilden zien: het was te druk op straten en voor de winkels.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”#4242f5″ class=”” size=”18″]”We zullen de komende dagen op een rij zetten wat dit betekent voor Zwolle. Waar nog ruimte is om samen dingen te doen, al dan niet virtueel. En waar mensen in de knel dreigen te komen en extra aandacht of steun gewenst is.”[/perfectpullquote]

En natuurlijk is het ook zuur voor al die mensen, die de komende kerstvakantie thuis zitten en misschien in kleine kring met vrienden of familie nog samen leuke dingen hadden willen doen. Ik begrijp heel goed dat u zich afvraagt: wat kan ik nog doen als de winkels, de kroegen en restaurants, de bioscoop en alle andere leuke dingen dicht zitten? Wat blijft er nog over?

Heel specifiek denk ik ook aan de ouderen, de kwetsbare Zwollenaren die in deze omstandigheden wellicht liever niet naar buiten gaan. Hoe zorgen we ervoor dat ze niet vereenzamen?

En laten we ook de jongeren in onze stad niet vergeten. Zij hebben het gevoel dat alle leuke dingen worden verboden en afgepakt. We waren en zijn met Travers, de Stadkamer en andere partners in de stad bezig om in de kerstvakantie leuke activiteiten te organiseren voor jongeren.

Ik kan me voorstellen dat er nog heel veel vragen zijn over de maatregelen en de gevolgen daarvan. Aarzelt u niet en leg ze aan ons voor, via de bekende kanalen.

We zullen de komende dagen op een rij zetten wat dit betekent voor Zwolle. Waar nog ruimte is om samen dingen te doen, al dan niet virtueel. En waar mensen in de knel dreigen te komen en extra aandacht of steun gewenst is. Maar we zoeken vooral naar wat er nog wel kan binnen de beperkte ruimte die er is tot 19 januari.

En ja, er kan nu een tijdje veel minder, maar er komt straks ook weer een moment dat we weer meer ruimte hebben. En het laatste wat we willen is dat er in de tussentijd hardwerkende bedrijven, instellingen en mensen in onze stad omvallen.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”#4242f5″ class=”” size=”18″]” Laten we blijven omzien naar elkaar. Juist in deze donkere dagen. Dus maak een praatje met die buurman of buurvrouw die alleen is, bij het raam of over de heg, vraag nog maar eens of je boodschappen kunt halen en breng dat pannetje soep.”[/perfectpullquote]

We doen daarom als gemeentebestuur wat we kunnen om eenieder te ondersteunen of tegemoet te komen, financieel of door letterlijk meer ruimte te geven voor ondernemingen. Door oog te hebben voor kwetsbare gezinnen en kinderen. Zodat we als stad vitaal en veerkrachtig uit deze crisis komen.
En laten we dat ook als mens doen, laten we blijven omzien naar elkaar. Juist in deze donkere dagen. Dus maak een praatje met die buurman of buurvrouw die alleen is, bij het raam of over de heg, vraag nog maar eens of je boodschappen kunt halen en breng dat pannetje soep.

Het is een zware tijd en ik weet dat het moeilijk is, maar ik weet ook dat we dit kunnen met elkaar in Zwolle. Dat hebben we dit voorjaar gezien. We koesterden de mensen in de zorg, die zich het vuur uit de sloffen liepen. Al die zorgzame handen, die liefdevol onze zieken, kwetsbaren en ouderen bleven verzorgen. We bedachten creatieve oplossingen om elkaar te kunnen ontmoeten.

Ook toen toonde onze samenleving zijn veerkracht en aandacht voor elkaar En ik hoop dat u datzelfde de komende tijd blijft doen. Blijf omzien naar elkaar. Dat geeft mij en ons als gemeentebestuur vertrouwen dat we samen door deze moeilijke tijd kunnen komen.

De eendracht en veerkracht die onze Zwolse samenleving eerder al toonde, die hebben we opnieuw hard nodig, meer dan ooit! Daarom vraag ik u om met vertrouwen de schouders eronder te blijven zetten. Het gaat om de gezondheid van degenen die ons het meest dierbaar zijn.

Als burgemeester roep ik u op: hou vol, zie naar elkaar om en deel uw warmte. Ik reken op u!
Alleen samen kunnen we hier door heen komen.’

Back to top button