zondag , 25 februari 2024
Martijn Dadema

Burgemeester Raalte in Zwolse referendumcommissie

martijndadema
Martijn Dadema.

De gemeente Zwolle heeft drie personen voorgedragen die plaats moeten nemen in de referendumcommissie. Een daarvan is Martijn Dadema, burgemeester van Raalte.

De gemeente treft alvast voorbereidingen voor het eventuele referendum over het asielzoekerscentrum naast de Isala. Een aantal buurtbewoners uit Berkum, Wipstrik en Veldhoek is bezig zo’n volksraadpleging op te zetten. Daarom is Zwolle verplicht een referendumcommissie in te stellen.

Volgens de referendum verordening is het van belang dat de leden van de commissie deskundig zijn op de verschillende aspecten die bij een referendum aan de orde zijn. In ieder geval dient een communicatiedeskundige en een bestuursrecht of staatsrecht jurist lid te zijn van de commissie.

Daarnaast is het van belang dat een lid van de commissie deskundig is, c.q. ervaring heeft met een gemeentelijke organisatie. Verder mogen de leden geen deel uitmaken van de gemeente Zwolle. Tenslotte heeft het college, om het onafhankelijke karakter van de commissie te waarborgen, gekozen voor kandidaten van buiten Zwolle. Dit zijn de drie kandidaten.

  1. Martijn Dadema. Voor de plek van deskundige m.b.t. de gemeentelijke organisatie is Dadema gekandideerd. Hij is burgemeester van gemeente Raalte en voormalig diplomaat bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  2. Katja Pronk. Zij is zelfstandig communicatieadviseur en woordvoerder, met ervaring binnen de overheid.
  3. Michiel Herweijer. Voor de plek van deskundige op het gebied van bestuurs/staatsrecht is Herweijer voorgesteld. Hij is bijzonder hoogleraar bestuurskunde aan de Radboud Universiteit en tevens directeur van de Noordelijke Rekenkamer.