Burgemeester Zwolle haalt slachtoffers Gaza wél aan tijdens Dodenherdenking

Burgemeester Peter Snijders heeft nadrukkelijk de slachtoffers in de oorlog tussen Israël en Hamas genoemd in zijn speech tijdens de Dodenherdenking in het Ter Pelkwijkpark. ‘En we denken natuurlijk aan de slachtoffers in het conflict tussen de staat Israël en Hamas. Een conflict waarbij vele duizenden onschuldige burgers, waaronder veel kinderen, omgekomen zijn’, vertelde hij.

Zo’n duizend mensen kwamen zaterdagavond in stilte bijeen om bij het Ter Pelkwijkpark deel te nemen aan de Dodenherdenking in Zwolle. In tegenstelling tot de nationale nagedachtenis op de Dam in Amsterdam benoemde Snijders nadrukkelijk het conflict tussen Israël en Hamas. ‘We gedenken vandaag de doden van toen, maar ook die van nu. Want er is oorlog gaande in de wereld. Oekraïne, een hevige strijd die zo dichtbij al veel te lang duurt. En die uitgevochten wordt ten koste van vele mensenlevens. Maar ook andere oorlogen, zoals in Syrië, Sudan, eist zijn tol. En we denken natuurlijk aan de slachtoffers in het conflict tussen de staat Israël en Hamas. Een conflict waarbij vele duizenden onschuldige burgers, waaronder veel kinderen, omgekomen zijn. En we weten dat de jonge mensen die nu in Oekraïne, Sudan of de Gaza-strook in Israël, vreselijk oorlogsgeweld meemaken. Als militair of als burger. Over 60, 70 of 80 jaar zij nog steeds leven met die oorlog en die trauma’s’, sprak Snijders uit.

(tekst loopt door onder foto’s)

Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen

De burgemeester had ook boodschap die past bij de huidige tijd. ‘Door conflicten komen mensen soms tegenover elkaar. Laten we elkaars opvattingen respecteren, hoe verschillend die ook mogen zijn. We herdenken vandaag met respect de doden. Wees een mens, onder de mensen.’ Er volgde luid applaus bij de ongeveer duizend aanwezigen.

De Dodenherdenking in Zwolle verliep zonder problemen. Wel liepen er tijdens de Stille Tocht ook politiemensen mee om de orde te bewaken.

Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen
Back to top button