Burgemeester Zwolle verbiedt demonstratie van Pegida

De betoging die Pegida aanstaande vrijdag 24 april in Zwolle wil houden tegen de uitzondering voor religieuze bijeenkomsten in coronatijd is in strijd met de noodverordening van de Veiligheidsregio IJsselland. Daarom heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio, de Zwolse burgemeester Peter Snijders, vandaag (dinsdag) besloten de aangekondigde betoging aan de Luttekeweg te verbieden. Als de organisatoren desondanks vrijdag toch naar Zwolle komen om te demonstreren dan plegen zij een strafbaar feit en zal de politie ingrijpen.

Pegida wilde een betoging houden met 15 personen nabij de moskee aan de Luttekeweg in Zwolle. Door de uitbraak van het coronavirus en de ernst van die uitbraak zijn landelijk veel maatregelen genomen om samenkomsten en daarmee het risico op besmetting tot het minimum te beperken. Alle samenkomsten met drie of meer personen in de openbare ruimte zijn verboden, daarbij is voor betogingen geen uitzondering gemaakt.

Barbecue
Het aantal deelnemers levert een risico op besmetting met het coronavirus op. Daarbij wilden de organisatoren geluidversterkende apparatuur gebruiken en een barbecue houden. Dit trekt extra mensen aan en dat is ongewenst.

Grondrecht
De burgemeester erkent dat het recht op betoging een grondrecht is, dat hij alleen met zwaarwegende argumenten kan verbieden. Normaal gesproken is de burgemeester bevoegd om een besluit te nemen over het doorgaan van een aangekondigde betoging. Op grond van de Wet Openbare Manifestaties kan hij daaraan voorwaarden stellen of beperkingen opleggen of besluiten een betoging te verbieden.

Adviezen politie
In het geval van een ramp of crisis, zoals de coronacrisis, is deze bevoegdheid belegd bij de voorzitter van de Veiligheidsregio. De burgemeester van Zwolle is ook de voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland. Hij heeft in die hoedanigheid de betoging verboden in het belang van de bescherming van de gezondheid. Daarbij heeft hij zich gebaseerd op de adviezen van de GGD en de politie. Hij meent dat de gezondheid van de deelnemers, de omstanders en de politie (als die zou moeten ingrijpen) in gevaar wordt gebracht als de betoging door gaat. Hij weegt daarom de bescherming van de gezondheid, in het licht van de corona-pandemie, zwaarder dan het belang van het houden van een betoging.

Tegenbetoging
De aangekondigde betoging van Pegida was aanleiding voor moslimorganisatie Oemmah Nederland en voor Anti-Fascistische Actie Noord om een tegenbetoging te organiseren. De gemeente gaat in gesprek met beide organisaties om te horen of zij af zien van de aangekondigde tegenbetoging nu de bijeenkomst van Pegida in Zwolle verboden is.

Back to top button