Camper of caravan kopen?

Houd je van kamperen en wil je het liefst je eigen kampeerspullen bij je hebben? Ga je al jaren met de tent of de vouwwagen op pad en ben je toe aan de volgende stap in je vakantieloopbaan? Misschien dat een camper of caravan dan iets is voor jou en je gezin is. Maar welke van de twee is het meest geschikt voor jullie wensen en voorkeuren? In dit artikel geven we je meer informatie over de verschillen tussen deze twee opties.

De prijs

Laten we allereerst eens naar de prijs kijken van een camper of caravan. Als je het liefst een nieuwe wilt kopen dan is een camper in principe duurder dan een caravan. Een camper is een soort busje en heeft dus een gemotoriseerd deel, terwijl je een caravan achter je auto bevestigt op het moment dat je gaat rijden. Uiteraard kun je de kosten zo hoog laten oplopen als je zelf wilt door allerhande extra opties uit te kiezen, maar in de basis ben je met een caravan dus voordeliger uit. Wat niet wegneemt dat ook een nieuwe caravan nog altijd behoorlijk wat euro’s kost. Een lening afsluiten behoort misschien tot de mogelijkheden, maar kijk daarbij altijd goed naar je totale financiële plaatje.

Trekgewicht

Een caravan heeft een bepaald gewicht (zowel leeg als met bagage) en niet elke auto is in staat om een caravan te kunnen (en te mogen) trekken. Kijk dus goed of je met je huidige auto überhaupt een caravan achter je auto mag hangen, anders kun je al meteen beter naar een camper op zoek gaan. Of ook een andere auto kopen natuurlijk.

Op- en afbreken

Het voordeel van een camper is dat je deze heel makkelijk op- en afbreekt, daar waar dat bij een caravan vaak wat lastiger is. Een camper heeft meestal een luifel die je makkelijk in- en uitschuift. Zo ben je dus een stuk flexibeler onderweg. Handig als je van de ene plek naar de andere wilt reizen. Wil je vooral een langere tijd op één plek staan, dan is een caravan een prima optie. In Europa maken veel reizigers jaar na jaar gebruik van een campinggids inclusief app om te bepalen wat de volgende plek is waar ze willen gaan staan.

Het gaat uiteindelijk om het gevoel

Overigens zijn er ook heel veel mensen die niet eens echt een reden kunnen aangeven waarom ze het een boven het andere verkiezen. Die zeggen: het is gewoon een gevoel. De meesten ervaren bij een camper vaak toch net iets meer vrijheid dan bij een caravan. Dus misschien weet je zelf ook al lang waar jouw voorkeur ligt als het aankomt op een camper of een caravan kopen.

Back to top button