Celstraf voor coronahoesters, ‘laag bij de grond en uiterst verwerpelijk’

Laag bij de grond en uiterst verwerpelijk. Zo kwalificeerde de officier van justitie het gedrag van twee mannen die woensdag 1 april terecht stonden tijdens een snelrechtzitting in Arnhem. Zij hoestten of spuugden richting agenten nadat ze waren gearresteerd.

De officier eiste tegen zowel een 45-jarige man uit Zutphen als een 32-jarige man uit Nunspeet een celstraf van 12 weken voor onder meer bedreiging. In het geval de 32-jarige ging het om 12 weken cel waarvan 2 voorwaardelijk. Ook vroeg de officier voor beide verdachten de tenuitvoerlegging van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf.

“In deze tijd van corona wordt Nederlanders gevraagd anderhalve meter afstand te houden van elkaar en zo veel mogelijk thuis te blijven, maar hulpverleners kunnen dit niet. Van hen wordt verwacht dat zij hun werk blijven doen, ondanks de risico’s. Het is aan het strafrecht om te laten zien dat er mensen voor hen gaan staan, en dat zij beschermd worden tegen het wangedrag van anderen”, zei de officier.

“In deze tijd van corona wordt Nederlanders gevraagd anderhalve meter afstand te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven, maar hulpverleners kunnen dit niet.”

De 45-jarige man Zutphen zou na zijn aanhouding op 21 maart in de politieauto op weg naar het politiebureau in Apeldoorn agenten hebben uitgescholden en zou daarbij een van de agenten opzettelijk in zijn gezicht hebben gehoest. De verdachte zou hebben gezegd: “Ik hoest jullie zo nog een keer in jullie gezicht, ik hoop dat jullie er de ziektes van oplopen.”

‘Ik heb corona’
De 32-jarige verdachte is op 19 maart aangehouden na een melding van huiselijk geweld. In de politieauto op weg naar het politiebureau in Apeldoorn zou de verdachte richting de bestuurdersstoel hebben gespuugd en zou hij ‘ik heb corona’ hebben geroepen. De verdachte verklaarde later dat hij had gedreigd met corona in de hoop dat de agenten hem dan vrij zouden laten. Op de zitting zelf ontkende hij. De verdachte woonde de zitting online bij, net als de officier, advocaten en een aantal journalisten.

Agenten in onzekerheid
Door het gedrag van de arrestanten verkeren de agenten nu in onzekerheid over hun gezondheid, die van hun familie, hun collega’s en van anderen in hun omgeving, aldus de officier tijdens de zitting. “Alleen al om deze reden dient van de op te leggen straf een afschrikwekkende werking uit te gaan en is er voor een geldboete of werkstraf geen plaats meer”, stelde de officier.

Het Openbaar Ministerie gaf vorige week al te kennen dit gedrag onacceptabel te vinden en stevig te zullen optreden. Inmiddels zijn in meerdere regio’s ‘coronahoesters’ veroordeeld tot straffen variërend van een werkstraf tot tien weken cel. Bij zijn strafeis tegen de 45-jarige en 32-jarige heeft de officier van justitie laten meewegen dat beide verdachten eerder al zijn veroordeeld voor geweldsdelicten, en dat zij beiden in een proeftijd lopen.

400 euro boete
De rechtbank deed meteen uitspraak. De rechter legde de 45-jarige man een straf op van 8 weken. Ook moet hij een eerder voorwaardelijk opgelegde straf van 4 weken uitzitten. De 32-jarige man kreeg – conform eis – 12 weken opgelegd waarvan 2 weken voorwaardelijk. Ook hij moet een eerder opgelegde voorwaardelijke straf uitzitten, in zijn geval van 5 dagen. Beide verdachten moeten de agenten 400 euro betalen.

Back to top button