Centrum Zwolle zwaarst getroffen winkelgebied in Nederland

Het centrum van Zwolle behoort tot het zwaarst getroffen winkelgebied door de coronacrisis. Dat stelt onderzoeksbureau Locatus vandaag (woensdag).

Locatus heeft een zogenoemde Corona Impact Analyse van alle winkelgebieden in Nederland (ca 2.500) gemaakt. Daarbij zijn beoordelingen op verschillende vlakken gegeven en zo heeft elk winkelgebied een score gekregen in de Corona Impact en Recovery Index. Hoe hoger de score is die een winkelgebied krijgt, hoe beter een winkelgebied door deze crisis zal kunnen komen.

Het centrum van Zwolle staat in de toptien van de slechtst scorende winkelgebieden in Nederland, samen met Maastricht, Enschede, Arnhem, Drachten, ’s Hertogenbosch, Tilburg, Roermond, Goes en Leeuwarden.

Diezerstraat
Eerder werd al onderzocht dat vooral de smalle Diezerstraat ongeschikt is in de nieuwe anderhalvemeter economie. Nu blijkt ook dat de passantenstroom in Zwolle sterk is afgenomen sinds het begin van de coronacrisis.

Leegstand
Locatus verwacht dat er ongeveer 9,9% leegstand in Nederland zal ontstaan wegens de coronacrisis, hoewel andere berekeningen uitgaan van liefst 20%. ‘Met het doorrekenen van alle effecten van corona vanuit de Corona Impact Analyse komen wij tot de volgende globale inschatting: Komend anderhalf jaar zullen wellicht zo’n 30.000 retailers (zowel winkels, horeca als diensten) hun winkel op de huidige plek sluiten. Dat aantal winkels zal echter niet leeg komen te staan. Vanuit het verleden zien we dat tegenover deze sluitingen ongeveer 85% openingen staan. Als we dat cijfer hanteren zou dat betekenen dat uiteindelijk 15% oftewel 5.000 panden daadwerkelijk leegkomen. Op dit moment staan 16.500 panden leeg. Of het herstel van de winkelgebieden vergeleken mag worden met vorige recessies weten we nu niet, maar onze best mogelijke schatting is daarmee dat eind volgend jaar zo’n 21.500 panden leeg staan, dat is een leegstandspercentage van 9,9%’, aldus Locatus.

 

Back to top button