dinsdag , 26 september 2023
Supermarkt zondag Zwolle
Archieffoto

ChristenUnie gijzelt Zwolse supermarkt-kwestie

Het debat over de openstelling van de Zwolse supermarkten op zondag is uitgedraaid op een toneelstukje van de coalitiepartners. De VVD maakte het zelfs zo bont dat het de initiatiefnemer van de burgerpetitie schoffeerde met insinuaties.

Je zou denken dat de Zwolse fractie van de VVD Gerrit-Jan Mondria zou ontvangen met een fanfarekorps en tig flessen dure wijn uit de verzameling van fractievoorzitter Aly Van der Vegte. Tijdens de verkiezingscamapgne hadden de liberalen slechts één duidelijk speerpunt: winkels open op zondag. En dat was precies waarom Mondria maandagavond naar het gemeentehuis kwam.

Hij verzamelde via een e-petitie meer dan drie keer zoveel handtekeningen om een debat af te dwingen over de openstelling van alle Zwolse supermarkten op zondag. Dat speerpunt van de VVD was tijdens de coalitebesprekingen gesneuveld in de onderhandelingen met de ChristenUnie.

Afspraken
Het debat, waar zoveel Zwollenaren zich betrokken bij voelen, draaide echter uit op een toneelstukje van de coalitiepartijen ChristenUnie, VVD, D66 en PvdA. In de achterkamertjes van het stadhuis had het viertal hun bijdrages vooraf goed op elkaar afgestemd: we gaan onze eerder gemaakte afspraken niet schenden, ook niet als dat tegen de wensen van zoveel burgers is.

De Schepper
En dus mocht Gerdien Rots, fractievoorzitter van de ChristenUnie, aftrappen. Ze begon te melden dat de e-petitie niet ontvankelijk had kunnen worden verklaard als er specifiek naar de regels zou worden gekeken. Ze had het ook over De Schepper die ons allen op zondag een rustmoment heeft gegund en ze wees – vilein – dat er politieke verhoudingen lagen. Uiteindelijk was zij de eerste die het standpunt van de vier coalitiepartijen verwoordde: de evaluatie van de huidige regeling zou eerder dan was afgesproken worden geëvalueerd. Máár, voegde ze daar ook aan toe, de resultaten van die evaluatie zouden pas na de volgende verkiezingen geïmplementeerd kunnen worden.

VVD-fractievoorzitter Aly van der Vegte dekte haar ChristenUnie-collega. Ook toen ze repliek kreeg van anderen over al dat flyeren van de VVD tijdens de verkiezingscampagne om op te komen voor de Zwolse ondernemer die vooral op zondag aan het werk wil. Maar deze VVD had in haar bijdrage weinig oog voor haar achterban.

Insinuaties
Nog kwalijker was het toen Van der Vegte Mondria en de SP-fractie schoffeerde door te insinueren dat beide partijen hadden samengespannen om deze kwestie op de politieke agenda te krijgen. Ze deed dat net op een moment toen SP-raadslid Brammert Geerling aan het vertellen was dat de SP eigenlijk tégen de opening van supermarkten op zondag was.

Betrouwbare partner
Uiteindelijk vertelde PvdA-fractievoorzitter Eefke Meijerink gewoon hoe het zat. ‘Wij hebben afspraken met de ChristenUnie gemaakt en we willen wel een betrouwbare partner blijven.’ Ook D66 sprak in diezelfde bewoordingen.

De fracties van Swollwacht en GroenLinks opperden in hun bijdragen dat de stad dan maar een referendum moet organiseren om dit onderwerp nóg beter op de agenda te zetten.