ChristenUnie is zondebok bij boze inwoners Aa-landen

De boze inwoners van de Aa-landen die een 40-meter hoge zendmast voor hun huis krijgen, zijn vooral verbolgen over de houding van ChristenUnie-wethouders Ed Anker en Filip van As.

Een laatste ludieke actie. Dat wilden de inwoners rondom de Maaslaan in de Aa-landen nog wel organiseren. Deels ludiek, deels ook om hun woede te uiten tegen de manier waarop het Zwolse stadsbestuur is omgegaan met de komst van een 40-meter hoge zendmast voor mobiele telefonie bij hen in de achtertuin. Want dat die er gaat komen, midden in een stuk groenvoorziening, staat inmiddels wel vast.

‘We zijn heel erg teleurgesteld over de manier waarop de gemeente met ons heeft gecommuniceerd’, reageert Kees-Jan Steenbergen, de voorvechter van buurtcomité Opgepast Zendmast. ‘Op geen enkele manier is met ons in overleg getreden over de redenen dat juist hier zo’n grote telefoonmast moet komen. Eerst was er nog een locatie elders in de Aa-landen. Toen daar veel protest tegen was, hebben ze dat ding hier maar gepland en meteen de overleggen met de buurtbewoners gestopt. Niemand heeft ons kunnen én willen uitleggen waarom dít de beste locatie is.’

Teleurgesteld
Het is vooral de ChristenUnie, met hun wethouders Ed Anker en Filip van As, die het actiecomité als zondebok aanwijst. ‘De een is buurtwethouder, de ander heeft de mast in zijn portefeuille’, zegt Steenbergen. ‘Dus ja, we zijn erg teleurgesteld in hen en hun partij.’

Uit de Zwolse politiek kwam vandaag alleen GroenLinks opdagen bij het protest. Samen met de PvdA zullen zij de zaak nog bespreekbaar maken in de gemeenteraad. ‘Maar dat zal niets veranderen aan het besluit’, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Patrick Rijke. ‘We willen vooral kijken hoe het zo mis heeft kunnen lopen met de communicatie richting de burgers. Dat vind ik wel erg, want door deze kwestie is de kloof tussen politiek en de mensen in onze stad weer wat groter geworden.’ Op de achtergrond klinkt een knal. Het is een zelfgemaakte raket die als vorm van protest de lucht in wordt geschoten, als symboliek voor de mast die straks tot hoog boven de bomen zal uittorenen.

Zendmast Aa-landen

Zendmast Aa-landen

Zendmast Aa-landen

Zendmast Aa-landen

Ed Anker
ChristenUnie-wethouder Ed Anker

 

Wethouder Filip van As.
ChristenUnie-wethouder Filip van As.
Back to top button