dinsdag , 7 februari 2023
Gerdien Rots
Gerdien Rots.

ChristenUnie Zwolle houdt vast aan vrije zondag

De ChristenUnie in Zwolle blijft ook de komende verkiezingen achter een vrije zondag staan. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat vanavond is gepresenteerd. Ook wil de partij dat er een compleet nieuwe wijk bij Berkum wordt gebouwd.

De vrije zondag lijkt voor de ChristenUnie nog steeds heilig te zijn. In het verkiezingsprogramma schrijft de partij dat die kwestie ‘heel belangrijk’ is als zij afspraken gaat maken met andere politieke partijen. ‘In Zwolle willen we grote en kleine winkels. Want dat maakt het leuk om in Zwolle te komen. Veel winkeliers en winkelpersoneel werken keihard. Zij willen graag een dag vrij zijn om samen met anderen te zijn. Daarom vinden wij een vrije zondag heel belangrijk. Dan zijn je familie en vrienden vaak ook vrij.’

Nieuwe wijk bij Berkum
Ook wil de ChristenUnie dat de plannen voor een nieuwe wijk bij Berkum (Vechtpoort) doorgaan. Dat voornemen werd al in 2009 in de steigers gezet onder de noemer ‘Structuurplan Zwolle 2020’, maar moet nu ook doorgevoerd worden, vindt de partij. Destijds ging het om 2.000 nieuwe woningen. ‘We willen daar een mooie wijk die een beetje voelt als een dorp.’ Ook moeten er volgens de partij huizen worden gebouwd op de plek waar nu de IJsselhallen staan. De IJsselhallen moeten vervolgens weer verhuizen naar een plek dicht bij het station.

Andere punten in het verkiezingsprogramma:

  • Stoppen met elektriciteit van kolen en gas. Ook wil de ChristenUnie met alle Zwollenaren huizen duurzaam maken. Wie tips wil om het huis duurzaam en zuinig te maken kan terecht bij een gratis ‘duurzaamheidsmakelaar’.
  • Er komt een speciale lening voor mensen die zelf groene energie willen opwekken. Alle gebouwen die onder beheer staan van de gemeente Zwolle worden we binnen 10 jaar duurzaam.
  • Genoeg parkeerplekken net buiten de binnenstad.
  • Een fonds voor ouderen die niet genoeg geld hebben om te sporten.
  • Roken op school, bij speeltuinen en langs sportvelden kan niet meer in Zwolle.
  • Vergoeding voor mantelzorgers moet 150 euro per jaar worden.

Lees hier het complete verkiezingsprogramma van de ChristenUnie.

De partij heeft haar programma in ‘gewone taal’ opgesteld, zodat het voor iedereen begrijpelijk moet zijn. Ook is er een gesproken versie, voor blinden en slechtzienden.