Home / Hoofdzaken / ChristenUnie Zwolle houdt vast aan vrije zondag
Gerdien Rots
Gerdien Rots.

ChristenUnie Zwolle houdt vast aan vrije zondag

De ChristenUnie in Zwolle blijft ook de komende verkiezingen achter een vrije zondag staan. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat vanavond is gepresenteerd. Ook wil de partij dat er een compleet nieuwe wijk bij Berkum wordt gebouwd.

De vrije zondag lijkt voor de ChristenUnie nog steeds heilig te zijn. In het verkiezingsprogramma schrijft de partij dat die kwestie ‘heel belangrijk’ is als zij afspraken gaat maken met andere politieke partijen. ‘In Zwolle willen we grote en kleine winkels. Want dat maakt het leuk om in Zwolle te komen. Veel winkeliers en winkelpersoneel werken keihard. Zij willen graag een dag vrij zijn om samen met anderen te zijn. Daarom vinden wij een vrije zondag heel belangrijk. Dan zijn je familie en vrienden vaak ook vrij.’

Nieuwe wijk bij Berkum
Ook wil de ChristenUnie dat de plannen voor een nieuwe wijk bij Berkum (Vechtpoort) doorgaan. Dat voornemen werd al in 2009 in de steigers gezet onder de noemer ‘Structuurplan Zwolle 2020’, maar moet nu ook doorgevoerd worden, vindt de partij. Destijds ging het om 2.000 nieuwe woningen. ‘We willen daar een mooie wijk die een beetje voelt als een dorp.’ Ook moeten er volgens de partij huizen worden gebouwd op de plek waar nu de IJsselhallen staan. De IJsselhallen moeten vervolgens weer verhuizen naar een plek dicht bij het station.

Andere punten in het verkiezingsprogramma:

 • Stoppen met elektriciteit van kolen en gas. Ook wil de ChristenUnie met alle Zwollenaren huizen duurzaam maken. Wie tips wil om het huis duurzaam en zuinig te maken kan terecht bij een gratis ‘duurzaamheidsmakelaar’.
 • Er komt een speciale lening voor mensen die zelf groene energie willen opwekken. Alle gebouwen die onder beheer staan van de gemeente Zwolle worden we binnen 10 jaar duurzaam.
 • Genoeg parkeerplekken net buiten de binnenstad.
 • Een fonds voor ouderen die niet genoeg geld hebben om te sporten.
 • Roken op school, bij speeltuinen en langs sportvelden kan niet meer in Zwolle.
 • Vergoeding voor mantelzorgers moet 150 euro per jaar worden.

Lees hier het complete verkiezingsprogramma van de ChristenUnie.

De partij heeft haar programma in ‘gewone taal’ opgesteld, zodat het voor iedereen begrijpelijk moet zijn. Ook is er een gesproken versie, voor blinden en slechtzienden.

102 reacties

 1. Het is nogal simpel: de zondagsrust is een christelijke gewoonte. Je kunt winkeliers niet dwingen om op zondag hun winkel dicht te doen, net zo min als je ze kunt dwingen een crucifix boven de ingang te hangen of te bidden bij het afrekenen, ook al is 99% van de bevolking daarvoor. De zondagssluiting is ondemocratisch, en dat is dat.

 2. Moeten ze wel sociale huurwoningen bouwen voor de laagste inkomens, anders wordt het weer een villaprestigeproject voor de rijken.

 3. Het probleem van het “geloof” in de politiek is veel groter dan winkelsluiting: samenwonen, genderproblematiek, huwelijk, geboorteregeling, onderwijs, abortus, euthanasie, zelfgekozen levenseinde en nog veel meer. Geloofspartijn staan altijd op het standpunt dat hun overtuigingen met democratische middelen opgelegd kunnen aan anderen.
  Ik vraag mij af wat de CU ervan zou vinden als er een op de Islam gebaseerde politieke beweging hun
  ” wetten” doordrukt.
  Stemgedrag is een krachtig wapen tegen deze religieuze dwingelandij.

 4. Belachelijk ga is mee met de tijd we leven in een moderne tijd waar 24 uurs economie.
  Daar hoort ook zondag opening van winkels bij

 5. Een ondernemer kan toch zelf bepalen of deze open wil gaan of niet.

 6. Ze wil weer 4 eeuw terug, waar blijft het verstand of is dat door die kerkelijke indoctrinatie onder gesneeuwd?

 7. Jaaaaa! Gelukkig kan ik als nieuwe inwoner nu ook stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Zwolle. En dan wordt het NIET de CU.

 8. Lekker open houden
  elke zondag open gooien doen ze ook in Zaandam en Amsterdam zo kunnen geld aan verdienen de dominee vraagt ook elke zondag geld voor zijn dienst

 9. God laat de winkeliers zelf kiezen of ze open willen of niet
  Als als christenen niet willen winkelen op zondag hoeft toch ook niet..
  Blijven ze thuis
  Maar laat de mensen die het wel willen het lekker doen..
  Dat gezeur steeds..

 10. Nu heb ik een vraag waarom mag de supermarkten wel op zondag open.

 11. Ja we blijven lekker conservatief met de Chr.Unie.
  Kijk eens verder dan je neus lang is en ga met de tijd mee.
  Vrije zondag Laat dat aan de winkeliers over en niet aan het geloof.
  Zwolle wil een grootte stad zijn laat het zich dan ook zo opstellen..en niet als een burgelijk achterlijk dorp.

 12. en een paar kerken er bij in berkum.

 13. Pfffff…..wat een drama weer. Je kunt toch niet blijven hangen in de middeleeuwen. Geen kwestie van Wereldlijke leiders of Kerkelijke leiders maar een roep van verstand van Werkelijke leiders toch?
  De CU is niet die visionaire club die Zwolle goed op de kaart zal zetten…nu niet en straks ook niet.

 14. Echt belachelijk laten we de biblebelt vooral buiten Zwolle houden !

 15. Ik kan zelf beslissen of ik wil winkelen nu moet je ergens anders heen.

 16. Als ze zelf nou thuis blijven of in de kerk zitten.. kies ik mijn eigen vrije dag wel ✌️

 17. Ben ook een voorstander van geloof en politiek te scheiden ,geloof doen je maar in je vrije tijd en in de kerk en verder niet ,

 18. Wil iemand de tekstschrijver uitleggen wat het woord “vrij” betekent? Iemand is vrij als hij zelf zijn beslissingen kan nemen. CU is voor de onvrije zondag.

 19. De vrije zondag zou moeten inhouden dat men ‘vrij’ is om te bepalen of ie zijn winkel opent of niet. Deze ondernemers zijn slim genoeg om voor zichzelf te bepalen of ze dat zelf willen.

  Alsook, waarom zou je de ijsselhallen verplaatsen? Ze zijn een icoon van Zwolle. Ik zou voorstander zijn van modernisering en vergroting, zonder het uiterlijk te veel te schaden. Want wederom gaat t om een icoon waar ze de handen op willen leggen.

 20. Opzouten …..niet op stemmen

 21. Ik begin zo langzamerhand te geloven dat er bij Zwolle.nu mensen werken die erg bevooroordeeld zijn over CU e.d. Als die maar in een kwaad daglicht gezet kan worden met jullie berichten…….

 22. waar slaat deze zin op, het is niet aan de CU en/of gemeenteraad om dit op te leggen in deze tijd. Een soort religieuze dwingelandij…..in een z.g. ‘mooi jasje’…..Iedereen moet hier vrij in zijn!! ‘Veel winkeliers en winkelpersoneel werken keihard. Zij willen graag een dag vrij zijn om samen met anderen te zijn. Daarom vinden wij een vrije zondag heel belangrijk. Dan zijn je familie en vrienden vaak ook vrij.’

 23. Van de 365 dagen in het jaar heb ik maar liefst 3 dagen geen last van de winkels onder mij.
  Die dagen zijn 1e en 2e kerstdag en nieuwjaarsdag.
  De rest van het jaar is het rumoerig vanaf 7 uur tot 23:00 uur
  Als de leveranciers zich niet aan de afspraken houdt/houden beginnen ze om 6 uur.
  AH en Jumbo zijn tot 10:00 uur open.
  Soms is het laatste personeel pas om 23:30 de deur uit.
  Dat geeft ruimte voor maar liefst 7,5 a 8 uur rust per dag.
  7 dagen in de week (op zondag van 14:00 tot 18:00)
  Heeft iedereen die hier reageerdt ook zo weinig rust?
  Het gaat mij dus niet om religieuze gedachten, maar gewoon, het recht op af en toe rust.
  Ik ben overtuigd atheist by the way… Ik ben van mening dat als je een onzichtbare vriend hebt dat je dan therapie nodig hebt… maar goed.
  Ondanks dit betoog zullen mensen het toch weer op “reliegekkie” gooien (zoals de laatste 3 discussies over hetzelfde onderwerp).
  1 dag in de week rust, ja graag.
  (voor wat het waard is… Toen ik hier kwam wonen 2,5 jaar geleden was 1 van de 2 supermarkten eens in de zoveel weken open op zondag.)

 24. Jammer dat mensen zich niet op een andere manier meer kunnen vermaken op zondag..geniet 1 dag toch lekker om niks te moeten doen, relaxen ipv van weer de drukte in te stappen. Ben zelf ondernemer maar wil gewoon 1 dag in de week van mn vrijheid genieten. Daar komt bij dat grote winkel ketens dit makkelijker kunnen betalen aan al die extra kosten die dit met zich meebrengt wat personeel betreft dan een kleine ondernemer.
  Tenslotte moet idd iedere ondernemer zelf weten wat hij/zij doet,
  Maar met rust en regelmaat zouden we veel minder gestresste en overspannen mensen rondlopen.

 25. Niet gestemd? Niet zeuren.

 26. Ga met zijn allen stemmen maar niet op de cu stemmen ,en laat ondernemers zelf beslissen wel of niet open op zondag

 27. Waar ik mij altijd het meest aan stoor als het weer eens gaat over koopzondagen is dat de (lokale) overheid nog altijd meent zich te moeten bemoeien met openingstijden van winkels (en overigens ook van horecagelegenheden). In de gehele keten kan men dag en nacht, zeven dagen in de week aan de gang gaan: bij de boer op het land, in de fabriek, tijdens transport, in de webwinkel. Behalve bij fysieke winkels; die hebben kennelijk een bijzondere status en mogen alleen op gezette tijden hun diensten aanbieden.

  Gelukkig lijkt ook in Zwolle het draagvlak te groeien voor uitbreiding van het toegestaan aantal zondagsopeningen, maar het blijft triest om te zien dat er nog steeds zoveel tegenstanders zijn die de vooruitgang willen tegenhouden, vaak met telkens dezelfde redenen.

  De kerk mag zondag open zijn, de geestelijken gewoon aan het werk; zij wel. Iedere zondagskerkganger zou de vrijheid moeten hebben om na de dienst te gaan winkelen, of om ervoor te kiezen dat juist niet te doen. Iedere zondagswinkelaar zou op zijn beurt de vrijheid moeten hebben om vooraf naar de kerkdienst te gaan, of om ervoor te kiezen dat juist niet te doen. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten; zondagskerkgangers en -winkelaars kunnen prima naast elkaar bestaan.

  Voor kleinere winkels, met name eenmanszaken, is het uiteraard lastiger om ook nog eens op zondag open te zijn dan voor grotere winkelketens. Uiteraard zou zondagsopening geen verplichting moeten zijn, maar waarom dan niet maandag of zelfs ook dinsdag de deuren gesloten houden? Overigens zijn ook de kleinste winkels gewoon commerciële bedrijven. Als die niet kunnen overleven zonder overheidsbemoeienis op het gebied van winkelsluitingstijden is het de vraag hoeveel bestaansrecht zij eigenlijk hebben.

  En er is simpelweg vraag naar. Toen de Spar in Wipstrik enkele jaren geleden als eerste supermarkt in Zwolle op zondagmiddag open mocht zijn, stonden er steevast rijen tot aan de overkant van de straat. Er moest zelfs een portier worden ingezet om op een gecontroleerde manier mensen binnen te laten.

  Het wordt hoog tijd dat Zwolle zich eens als een fatsoenlijke stad gaat gedragen en niet meer als een uit de kluiten gewassen dorp.

 28. Een goede reden om op een andere partij te stemmen

 29. De CU is in Zwolle alleen de grootste omdat de Zwollenaren 4 jaar geleden geen tijd of zin hadden om te stemmen. Dus wil je onder het middeleeuwse juk van die gristelijke partij uitkomen ga dan in maart wel naar het stembureau!.
  Wedden dat er dan weinig overblijft van de CU in onze mooie stad….

  • Op welke bronnen heb je je uiting gebaseerd? Zwolle had bijna de hoogste opkomst van alle grote gemeenten! Mogelijk raak je een punt, want de kans is groot dat mensen met maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel eerder stemmen dan individualisten. Overigens kopen die via webwinkels, dus voor het gesprek over openstelling maakt die groep geen verschil 😉
   Een mooie stad, dat is het!

 30. He waar woon jij.. -in Zwolle.
  O da is een leuke stad toch?
  -jawel woon er leuk..
  Paar weken later
  We komen bakkie doen
  -ja gezellig. Pot staat klaar
  Ja we wilde meteen winkelen, primark en ikea ed maar er is geen zak open joh..
  -tja CU….
  Wat een kut stad. Ouderwets. Wij gaan voortaan wel naar -elke andere plek in NL-…….

 31. Helaas heeft het merendeel van de bevolking uit Zwolle zelf voor deze CU gekozen HOE DOM KUN JE WEZEN?? HEEL DOM BLIJKT NU WEL WEER.

 32. Zaterdag is sabbat en met zo veel geloven in Nederland kunnen de winkels nooit meer open. Dan maar online 24 x 7 uur.

  • Moet je echt doen. Krijg je een stad met half lege winkelstraten. Zoals bv in Arnhem. Ga je daar toch lekker wonen? Iedere zondag open daar. Kunnen ze jou echt goed gebruiken. Dat geldt voor meer zwolse zeikers. Wees maar trots op jullie mooie winkelstad!

 33. Pieter sanders: als je het verkiezingsprogramma leest dan lees je een kleine paragraaf over de koopzondag. Het is toch echt zwolle nu dat precies dit thema als kop boven het bericht zet.

 34. Harry Dit slaat toch GertVanDijk nergens op?

 35. Ik ben atheïst, god zij dank

 36. Christen unie doet alles achter de gordijntjes!

 37. Misschien kunnen ze het centrum verplaatsen naar buiten de stad en waar centrum was woningen bouwen ook geen last van koopzondag

 38. Zondagochtend kan men rustig naar de kerk, maar laat de binnenstad op zondagmiddag bruisen, dus horeca en winkels die willen, elke zondagmiddag open! Stem dus NIET op de Christen Unie!!!

  • Waarom alleen op zondagmiddag bruisen? De winkels zijn toch ook niet dicht als ik naar de sportschool ga? Waarom moeten ze dan wel dicht als zij naar de kerk gaan? Waarom krijgt geloof altijd een aparte status?

 39. Het lijkt erop dat de christenunie stemmen gaat verliezen in maart. Maar je moet ze meegeven, ze houden vast aan hun principes.

 40. Zwolle wil ook op zondag winkelen, de CU’ers zijn waarschijnlijk blind! @mijn stem krijgen ze niet!!!!!

  • Neuh, kan hardstikke goed zien. En wat hier op facebook aan reacties te lezen valt zijn de frustraties van een stel shopaholics die precies op die ene dag in de week hun aandrang moet botvieren. 🙂

  • we zitten niet allemaal 3x op zondag in de kerk Jan van Dijk.We hebben hier de pech dat veel gelovigen uit de regio hier komen wonen en allemaal CU stemmen.Tijd voor verandering anno 2018 in de hoofdstad van Overijssel

 41. Zó betuttelend en niet van deze tijd!

 42. Wil de christen unie dan ook de hulpdiensten verpleging etc. gaan verbieden om op zondag te werken!? Ik vermoed als me ziek wordt op zondag dat ze ook geholpen wil worden….bemoei je dan ook niet met de winkels!!

 43. Ja leuk koopzondagen afschaffen wordt het een nog saaiere stad

  Maar je gelukkig daalt het aantal cu stemmers gestaag

 44. Waar bemoeien ze zich mee. Laat iedereen vrij zijn in zijn/haar keus om open te zijn op zondag.

 45. Religie heeft niets te zoeken in de politiek. Zondag een rustdag omdat een imaginaire figuur toen gerust zou hebben? Wees als gelovige dan consequent en doe niets dat iemand anders rust verstoord maar leg de ongelovige geen regels op omdat het in een sprookjesboek staat.

 46. Loesdick Amerika,Joke Spans stemmen straks

 47. wanneer word politiek en geloof nu eindelijk eens gescheiden. Misschien word het tijd om de gemeente eens geloofvrij te maken. En dat we eens serieus aan het werk gaan om Zwolle leefbaarder voor iedereen te maken. Haal de belemmeringen weg en laat de marktwerking zijn gang gaan. Misschien moet de CU zich eens socialer gaan opstellen tegenover iedereen.

 48. Zij wel,dan moet je de dominee ook maar ontslaan die werkt wel iedere zondag.

 49. Toch jammer dat een partij die <20% van de stemmen vertolkt een koopzondag kan afdwingen. Nog even en er is een nieuwe kans om je stem te geven :-)!

 50. Die koopzondag houdt de CU wel enorm bezig. Voor de ware ChristenUnie-stemmer zal het wel even slikken zijn, dat het de partij niet meer gaat om de religeuze onderbouwing van voorgeschreven zondagsrust, maar dat de partij vanaf nu een sociaal gefundeerd argument aanhaalt om het aantal koopzondagen laag te houden in onze stad.

  De Ijsselhallen afbreken en woningen bouwen… In Zwolle is er sterk behoefte aan betaalbare huur- en koopwoningen, zoals in de rest van het land. Ook de rap verouderend woningbestand van de woningcorporaties en de soms grenzeloos verouderde panden van de private verhuurders nopen nieuwbouw. Een wijkje op de plek van de Ijsselhallen is een druppel op de gloeiend hete plaat. Dat de ChristenUnie niet méér wil doen voor woningzoekende Zwollenaren, huidig en nieuw, is een doorn in het oog. Het doet natuurlijk wel eer aan het geboorteverhaal van de Redder: er is vast wel een moderne stal (schuur) te vinden…

  Groene stroom, stoppen met vervuilende elektriciteitsbronnen, koken op gas… Allemaal hartstikke leuk, maar als we zelfs in Zwolle moeilijk doen over een paar windmolens dan is dit alleen maar hip roeptoeteren. Laat alle CU-stemmers eerst maar eens zelf duurzaam worden én laat alle woningcorporaties eerst maar eens veel investeren in vernieuwing van de verouderde panden. Als ramen en deuren minder zouden tochten en kachels state-of-the-art zijn, zou de energieverbruikscijfers een stuk beter zijn, met als gevolg dat de CO2-footprint van Zwolle kleiner wordt. Begin dus bij de woningcorporaties, niet bij private woningeigenaren.

  Parkeerplekken. PAS. DE. TARIEVEN. AAN. Bedenk een uniek parkeersysteem voor Zwollenaren en niet-Zwollenaren. Wie van ver komt, parkeert in/nabij de binnenstad gratis. Wie in Zwolle woont, parkeert verder uit de stad en/of kan gratis/goedkoop met openbaar vervoer naar de binnenstad. Zoiets.

  Volgens mij staat in de Bijbel dat het lichaam de tempel is van de geest. Wie rookt, vergiftigt zijn eigen lichaam. Dus dit punt snap ik wel. Maar roken moeilijk maken werkt niet. Pak het groter aan: laat sigarettenverkoop verbieden in Zwolse supermarkten bij wijze van proef, bied afkickcursussen aan (door Zwolse bedrijven gehouden) of weet ik wat.

  De vergoeding voor mantelzorgers is een landelijk iets. Zwolle zou zelf mantelzorg moeten promoten op een andere manier dan financieel.

 51. Tsssssssssssssssss laat maar…

 52. Top idee, voor iedereen beter. 1 rustdag prima.

 53. En ik wil graag een hond!

 54. Dus iedereen die voor vrije koopzondag is niet meer op hun stemmen.

 55. Man man wat een vooruitgang