Complete metamorfose voor Gasthuisplein

Op het Gasthuisplein komt een inpandige bewaakte gratis fietsenstalling met een servicepunt voor bezoekers, een (mindervaliden)toilet en kluisjes. Daarnaast zijn er plannen om een speelelement te plaatsen dat uniek is in zijn soort én voor de binnenstad. Er is één miljoen euro beschikbaar voor het nieuwe elan.

Gasthuisplein

Het ontwerp voor de herinrichting van het Gasthuisplein voegt elementen toe die nieuw zijn voor de binnenstad, zoals een speelelement voor de jeugd en een groenplan voor de stegen. Het speelelement kan een trekker worden voor jonge bezoekers. Door het aanbrengen van groen worden de stegen aantrekkelijker en ontstaat er een zichtbare verbinding met de Diezerstraat en het Broerenkwartier. Het plein wordt flexibel in gebruik, waardoor er veel verschillende activiteiten en evenementen kunnen worden georganiseerd. Er is ook voldoende ruimte voor terrassen.

Fietsparkeren
De grote, inpandige bewaakte fietsenstalling is een noviteit voor Zwolle. In de stalling is een servicepunt voor bezoekers met een (mindervaliden)toilet en kluisjes voor het bewaren van boodschappen en het uitvoeren van kleine reparaties. Voor de exploitatie van de gratis stalling wordt de samenwerking gezocht met een fietsenzaak. Op het plein zelf is plaats voor het stallen van 200 fietsen.

Auto te gast
Na de herinrichting is de auto te gast op het Gasthuisplein, dit wordt in de aanleg duidelijk gemaakt door de rijbaan te versmallen. Qua materiaalkeuze en uitvoering van de inrichting sluit het ontwerp aan bij de uitstraling van de Grote Markt, de Oude Vismarkt/Koningsplein en het Ter Pelkwijkpark.

Wens
Wethouder Filip van As is blij met de plannen. ‘De ondernemers, bewoners aan het plein en de gemeente hebben al langer de wens om het plein functioneel in gebruik en eenduidig in uitstraling te laten zijn en hebben daar een inspirerende visie voor opgesteld. Met dit gezamenlijk ontwerp krijgen we dat voor elkaar: winkels krijgen een prachtige entree, horecaondernemers krijgen mooie terrasruimtes, er is ruimte om de fiets te stallen en de groene structuur geeft het plein allure en een lommerrijke uitstraling.’

Als de gemeenteraad instemt met het ontwerp, kan de herinrichting van het Gasthuisplein in de tweede helft van 2016 van start gaan. Voor het speelelement wordt dan een ontwerpwedstrijd georganiseerd.

Bekijk HIER het complete plan voor het Gasthuisplein.

Back to top button