Computersysteem gemeente Zwolle blijkt instabiel

De gemeente Zwolle kampt de laatste maanden met grote ICT-problemen. Het nieuwe Amerikaanse systeem dat in het voorjaar is aangeschaft, blijkt instabiel te zijn. Hoeveel geld het gaat kosten om de problemen te verhelpen is nog niet bekend.

De problemen met de ICT-systemen treffen in eerste instantie vooral de eigen medewerkers die herhaaldelijk geen toegang hebben tot bijvoorbeeld hun mail of documenten. Een belangrijke zorg gaat evenwel uit naar de externe dienstverlening van de gemeente aan inwoners, bezoekers en cliënten. Problemen met externe dienstverlening hebben zich tot op heden vooral gemanifesteerd bij het digitale parkeerloket waar vergunninghouders hun bezoekersvergunning kunnen activeren en hun parkeervergunning kunnen verlengen. Dit probleem is inmiddels verholpen, echter zolang de computersystemen niet stabiel zijn, kan niet gegarandeerd worden dat deze verstoring niet weer optreedt.

Werkachterstand
Ook de medewerkers ondervinden de laatste tijd hinder van het niet goed kunnen werken met de computersystemen. Om de uitvoering van de werkzaamheden zo goed mogelijk door te laten gaan worden er creatieve oplossingen bedacht. Wel is er sprake van groeiende werkachterstanden op diverse afdelingen doordat de systemen korte of langere tijd niet
beschikbaar zijn. Ook in Kampen en bij de provincie Overijssel, waarmee de gemeente de ict-omgeving deelt, zijn overigens vergelijkbare problemen.

Financiële consequenties
Er wordt al weken – in samenwerking met de Amerikaanse leverancier van de software – met man en macht gewerkt om de stabiliteit van de computersystemen te verbeteren. Om de stabiliteit in de toekomst blijvend te kunnen garanderen moeten de computersystemen
aangepast worden. Voordat deze wijzigingen daadwerkelijk worden uitgevoerd, wordt er een second opinion van een onafhankelijk partij gevraagd. De second opinion richt zich op vraag of de voorgestelde aanpassingen de huidige technische problemen voor nu en in de toekomst oplossen. De financiële consequenties zullen na de second opinion definitief bepaald worden.

Back to top button