Coronacrisis kost gemeenten nu al tussen 1,5 en 1,8 miljard euro

De coronacrisis kost gemeenten nu al tussen de 1,48 en 1,83 miljard euro. Mocht het coronavirus later dit jaar toch weer oplaaien dan berekent AEF dat de kosten oplopen naar een bedrag tussen de € 2,26 en € 2,78 miljard. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op basis van een onderzoek.

De VNG liet onderzoeksbureau AEF ramingen maken naar de gemaakte kosten en gederfde inkomsten van gemeenten als gevolg van de coronamaatregelen. De uitkomsten zijn nu bekend.

Mocht een tweede piek met coronabesmettingen uitblijven, dan raamt AEF de kosten voor gemeenten in 2020 op een bedrag tussen de € 1,48 en € 1,83 miljard. Mocht het coronavirus later dit jaar toch weer oplaaien dan berekent AEF dat de kosten oplopen naar een bedrag tussen de € 2,26 en € 2,78 miljard. Dit is zonder de bedragen voor de Tozo, GGD’en en Veiligheidsregio’s. Hierover zijn separate afspraken met het rijk gemaakt.

Onderbouwing onderzoek

De uitkomsten zijn gebaseerd op een eerste analyse van de daadwerkelijke uitgaven van gemeenten in de periode tot en met mei 2020 en de verwachte kosten voor de periode van juni tot en met december 2020. Daarbij geldt dat de daadwerkelijke financiële impact pas later inzichtelijk wordt en ook nog afhankelijk is van het verloop van de coronacrisis. De genoemde bedragen moeten dus gezien worden als een indicatie van wat op basis van de huidige situatie geschat kan worden.

Back to top button